Verdachte opgepakt bij antiterreuroperatie in Schaarbeek

In de omgeving van het Meiserplein in Schaarbeek is een verdachte opgepakt bij een nieuwe antiterreuractie. De man werd neergeschoten en is gewond aan het been overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens de burgemeester van Schaarbeek houdt de actie verband met de aanslagen in Brussel en de antiterreuractie gisteravond in Frankrijk.

Bij het begin van actie, iets na 13 uur, klonken twee explosies. Er waren ook schoten te horen. De omgeving van het Meiserplein werd afgesloten door zwaarbewapende agenten met bivakmutsen en trucks van het leger. Omstreeks 14.30 uur was er een nieuwe explosie. Wellicht was dat een verdacht pakket dat tot ontploffing werd gebracht.

Wie de "geneutraliseerde" verdachte is, is niet bekend. Maar het gaat zeker niet om de voortvluchtige Mohammed Abrini, een kompaan van Salah Abdeslam, zo meldt het parket aan onze redactie. Hij zou neergeschoten zijn aan de tramhalte nadat hij tot twee keer toe geweigerd had om de inhoud van zijn rugzak te tonen. De rugzak werd door de ontmijningsdienst DOVO gecontroleerd en opgeblazen. Het is niet duidelijk of de rugzak explosieven bevatte.

Toen de man de politie in de gaten kreeg, greep hij een vrouw en haar kind vast. Vervolgens liet hij het kind gaan, maar gebruikte hij de vrouw als levend schild, tot de politie hem in het been schoot.

Volgens een buurtbewoonster kwam de man uit een huis in de straat gelopen. Er is ook sprake van huiszoekingen in de omgeving.

Tegen 15 uur was de operatie grotendeels voorbij. "De zwaarbewapende politie en de legertrucks zijn intussen vertrokken. De veiligheidszone is er wel nog steeds", meldde VRT-journalist Marijn Trio, die ter plaatse is.

De ontmijningsdienst van het leger DOVO kwam ter plaatse en zette een robot in. Dat is de standaardprocedure als men vermoedt dat er explosieven zijn. Op beelden is te zien dat een ontmijner van DOVO een verdachte rugzak onderzoekt, naar alle waarschijnlijkheid die van de neergeschoten verdachte.

Volgens Bernard Clerfayt, de burgemeester van Schaarbeek, houdt de actie verband met de aanslagen in Brussel en de arrestatie van een terreurverdachte gisteren in de buurt van de Franse hoofdstad Parijs. Die man heeft banden met Brussel.

Vorst en Sint-Gillis

Eerder vrijdagmiddag werden al twee verdachten opgepakt bij huiszoekingen in Vorst en Sint-Gillis. Ook die onderzoeken werden uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar de in Frankrijk verijdelde aanslag. 

Bij een huiszoeking in de Belgradostraat in Vorst werd een man opgepakt, die daarbij eveneens gewond raakte aan zijn been. Bij een tweede huiszoeking in de Merodestraat in Sint-Gillis werd een tweede man opgepakt. Het is nog niet duidelijk wie deze mensen zijn en wat het verband is met het onderzoek in Argenteuil in Frankrijk.

Gisteravond zijn in Brussel alles samen al 6 mensen opgepakt. Drie van hen zijn intussen opnieuw vrijgelaten.

VIDEO: Politie trekt massaal richting Meiserplein

VIDEO: Ontmijner van DOVO onderzoekt verdachte rugzak op metrosporen