VS en Rusland willen tegen augustus ontwerp voor nieuwe grondwet in Syrië

De Verenigde Staten en Rusland zijn overeengekomen om druk te zetten op het Syrische regime om de politieke overgang te versnellen en een einde te maken aan de oorlog in het land. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aangekondigd, na een gesprek van vier uur met de Russische president Vladimir Poetin. Ze willen onder meer tegen augustus een ontwerp voor een nieuwe Syrische grondwet.

"We hebben een planning opgesteld om tot een kader te komen voor een politieke transitie en om een ontwerp op te stellen voor de grondwet. Die zijn allebei gepland voor augustus", zei Kerry tijdens een persconferentie met zijn Russische collega Sergei Lavrov.

Kerry wilde niet zeggen of de Syrische president Bashar al-Assad betrokken was bij de gesprekken. Hij verklaarde wel dat Assad "het juiste zou moeten doen" en inspanningen moet leveren voor de vredesgesprekken.

Washington en Moskou zullen ook het Syrische regime en de rebellen aanzetten om vaart te zetten achter hun vredesonderhandelingen.

Gesprekken in Genève

Gisteren is een nieuwe ronde indirecte vredesgesprekken in Genève tussen de overheid en de oppositie afgerond. VN-gezant Staffan de Mistura verklaarde dat hij veel gemeenschappelijke punten zag bij de twee partijen. De gesprekken worden nu zoals gepland onderbroken en zullen volgende maand worden voortgezet.

De Verenigde Staten steunen de oppositie in haar eis aan Assad om op te stappen. Bondgenoot van Syrië Rusland meent echter dat dit een beslissing is die enkel door de Syriërs kan genomen worden.

Lavrov verklaarde nog dat Rusland en de VS druk zullen uitoefenen op het Syrische regime om "directe gesprekken" te voeren in Genève, die zullen leiden tot een "structuur van een overgangsregering". Lavrov en Kerry benadrukten tot slot dat ze strenger zullen toezien op het staakt-het-vuren, dat sinds eind februari van kracht is en over het algemeen gerespecteerd wordt.