Wegwijs in kluwen van terreurcellen in Brussel en Parijs

Na de recente arrestaties worden de contouren duidelijk van het terreurnetwerk dat IS in België en Frankrijk had uitgebouwd. Dat lijkt een kluwen van cellen en groepen, waarbij de inmiddels gevatte Mohamed Abrini en Salah Abdeslam telkens opduiken als verbindingstekens. Het is nog niet duidelijk of het netwerk nu volledig is uitgeschakeld.

Mohamed Abrini, gevat in Anderlecht 8 april

De 31-jarige Mohamed Abrini, van Marokkaanse afkomst, is een jeugdvriend van Salah Abdeslam. Hij gaf tijdens een verhoor toe dat hij "de man met de hoed" is, de derde dader bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem. Daarna ging hij op de vlucht. Op 8 april werd hij opgepakt in Anderlecht. 

Samen met Salah Abdeslam was hij op 11 november ook herkend in een Renault Clio in Ressons, een tankstation langs de snelweg naar Parijs. Dat was twee dagen voor de aanslagen in de Franse hoofdstad. Samen met Abdeslam huurde hij ook onderduikadressen voor de terroristen van de Bataclan in Alfortville nabij Parijs en bij Charleroi.

Mohamed Abrini werd sinds eind november gezocht wegens zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Net als Salah Abdeslam kon hij maandenlang ondergedoken blijven, wellicht in Brussel. Hij had dus banden met de ondersteunende netwerken van de terreurcel.

Abrini heeft een misdadig verleden. Hij heeft in de gevangenis gezeten wegens een gewapende overval en wordt beschouwd als gevaarlijk. Zijn broer Souleymane Abrini is naar Syrië getrokken en is daar omgekomen.

Salah Abdeslam, gevat in Molenbeek 18 maart

De arrestatie van de vier maanden lang gezochte Salah Abdeslam vorige week in Molenbeek op 18 maart was een eerste opsteker voor de politie. Niet dat hij zo belangrijk was, wel omdat hij samen met Mohamed Abrini de enige overlevende terrorist is van de aanslagen van 13 november in Parijs die gevat kon worden. Bovendien kan hij niet enkel informatie verstrekken over die rampnacht, maar ook over de netwerken in ons land waar hij zich maandenlang heeft kunnen schuilhouden.

Salah Abdeslam is samen met Mohamed Belkaïd (gedood in Vorst) en bommenmaker Najim Laachraoui (gedood in Zaventem) in september via Boedapest naar ons land teruggekeerd, hij huurde auto's en hotelkamers voor de terroristen die hij op 11 november naar Parijs bracht voor de beruchte aanslagen.

Nadien werd hij door vrienden teruggebracht naar Brussel, terwijl zijn broer Brahim Abdeslam zich in Parijs heeft opgeblazen. Van Salah zijn sporen ontdekt in vluchthuizen in Schaarbeek, Auvelais nabij Namen en in Vorst (huis op foto).

Osama Krayem, opgepakt op 8 april

Osama Krayem is op dezelfde dag als Mohamed Abrini opgepakt in Brussel. Hij werd op 22 maart herkend door bewakingscamera's in het metrostation Petillon, toen hij daar een kort contact had met Khalid El Bakraoui, de zelfmoordterrorist die zich kort daarop zou opblazen in het metrostation Maalbeek.

Krayem droeg toen dezelfde rugzak als El Bakraoui. Hij is ook herkend door bewakingscamera's van City 2 toen hij daar de koffers kocht die de terroristen in Zaventem lieten ontploffen. Osama Krayem zou ook een teruggekeerde "Syriëstrijder" zijn.

Osama Krayem had de Zweedse nationaliteit en was eerder in Syrië. Op 20 september vorig jaar keerde hij met een vals Syrisch paspoort op naam van Naïm al-Hamed via het Griekse eiland Leros terug naar Europa. Krayem had ook nauwe contacten met Mohamed Abrini en Mohamed Belkaïd -die eerder in Zweden is geweest- en die door de politie doodgeschoten werd bij een inval in Vorst.

Mohamed Belkaïd, gedood in Vorst 15 maart

Eén van zijn kompanen was Mohamed Belkaïd, ook bekend als Samir Bouzid, een Franse Algerijn, van wie geweten is dat hij lid is van de terreurgroep IS. Belkaïd haalde in september vorig jaar samen met Salah Abdeslam bendeleider Najim Laachraoui in Boedapest op toen die via de Balkanroute terugkeerde na een verblijf van twee jaar in Syrië.

Belkaïd zou in 2014 in Syrië gevochten hebben aan de zijde van IS en zou onder meer ook in Zweden geweest zijn. Hij gebruikte ook de schuilnam Abu Abdel Azziz al-Jazayri ("de Algerijn").

Bij de antiterreuractie in de Driesstraat in Vorst op dinsdag 15 maart 2016 werd Belkaïd door de politie doodgeschoten. In dat huis werden toen vingerafdrukken van Salah Abdeslam en Amine Choukri gevonden, die enkele dagen later opgepakt werden.

Amine Choukri, opgepakt in Molenbeek 18 maart

Van die Amine Choukri of Munir Ahmed Alaaj zoals hij zich ook noemt, is weinig geweten. De man werd op vrijdag 18 maart 2016 samen met Salah Abdeslam opgepakt tijdens een raid in een huis in Molenbeek.

Zijn echte naam is vooralsnog onbekend, Choukri is de naam op een valse Belgische identiteitskaart, Alaaj op een vervalst Syrisch paspoort. Zeker is dat hij op 3 oktober met Salah Abdeslam gecontroleerd werd door de politie van de Duitse stad Ulm. Toen werden vingerafdrukken genomen die ook gevonden werden op onderduikadressen in Auvelais bij Namen en in het huis in Vorst, waar Belkaïd werd gedood.

Abid Aberkan, opgepakt in Molenbeek 18 maart

Samen met Abdeslam en Choukri werd op 18 maart 2016 ook Abid Aberkan opgepakt in Molenbeek. Enkele dagen tevoren was hij aanwezig op de begrafenis van Brahim Abdeslam in Brussel, één van de daders van de aanslagen in Parijs en broer van Salah.

Aberkan kende de Abdeslams goed en had onderdak geregeld voor Salah bij zijn moeder in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Op dat adres werden Abdeslam en Choukri opgepakt en Aberkan zal zich moeten verantwoorden voor logistieke steun aan de terroristen. De moeder van Abid is wel vrijgelaten na verhoor.

Abdelhamid Abaaoud, gedood in Parijs 18/11/2015

De 28-jarige Abdelhamid Abaaoud was een van de belangrijkste pijlers uit het IS-netwerk in Brussel. Hij is de zoon van welgestelde ouders uit Molenbeek en past dus niet in het beeld van de verpauperde en slecht geïntegreerde migrantenkinderen.

Hij was een jeugdvriend van de twee Abdeslams en zou enkele criminele feiten gepleegd hebben met Brahim Abdeslam. In 2013 trok Abaaoud een eerste keer naar Syrië, waar hij de schuilnaam Abu Umar al-Baljiki ("de Belg") aannam. Hij keerde een paar keer terug. In Syrië liet hij zich filmen toen hij lichamen van gedode tegenstanders achter zijn auto liet slepen.

Abaaoud zat ook in het midden van jihadistische milieus in Europa. Zo had hij contact met Mehdi Nemmouche, de Frans-Algerijnse terrorist die in 2014 vier mensen vermoordde in het Joodse Museum in Brussel. Hij zou ook de leider zijn van de terreurcel uit Verviers die aanvallen tegen de Belgische politie plande, maar opgerold werd tijdens een huiszoeking.

Zelf ontsnapte Abaaoud terug naar Syrië, waar hij in het magazine van IS zijn verhaal kon doen. Hij zou ook te maken gehad hebben met de moord op een vrouw bij een kerk in Villejuif in Frankrijk en met de dader van de mislukte aanslag op de Thalys in augustus vorig jaar. Abaaoud wordt beschouwd als de teamleider van de aanslagen in Parijs in november vorig jaar waarbij 130 doden vielen. Op 18 november werd hij bij een antiterreuractie van de politie gedood in de Parijse voorstad Saint-Denis.

Najim Laachraoui, gedood in Zaventem 22 maart

De 24-jarige Najim Laachraoui zou net als Abaaoud een erg belangrijke figuur zijn in het IS-netwerk. Hij groeide op in Schaarbeek en trok in februari 2013 als een van de eerste jihadisten naar Syrië, waar hij de naam Abu Idriss aannam. Hij zou een belangrijk netwerk van mogelijke terroristen en sympathisanten hebben uitgebouwd.

In september vorig jaar kwam hij via de Balkanroute terug naar ons land. In Boedapest werd hij opgehaald door Salah Abdeslam en Mohamed Belkaïd. Hij reisde toen met valse papieren onder de naam Soufiane Kayal.

Laachraoui had herhaaldelijk contact met Abaaoud en zijn DNA kon in verband gebracht worden met twee bommengordels die op 13 november in Parijs gebruikt werden in het Stade de France en in de concertzaal Bataclan. Sporen van hem zijn ook teruggevonden in schuilhuizen in Auvelais in Namen en in Schaarbeek.

Laachraoui is intussen geïdentificeerd als de tweede zelfmoordterrorist die zich in Zaventem heeft opgeblazen. Naast zijn reputatie als bommenmaker had hij goede contacten in Brussel en bij IS en mogelijk was hij de spil van het netwerk achter de aanslagen in Brussel en Parijs. Hij is alleszins een belangrijke link tussen de twee aanslagengolven.

Ibrahim en Khalid El Bakraoui, dood 22 maart

De broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui waren zware criminelen. De 30-jarige Ibrahim was in 2010 veroordeeld wegens een mislukte gewapende overval en omdat hij met een kalasjnikov op de politie had geschoten. Hij was onder voorwaarden vrijgelaten, maar hield zich dar niet aan en werd opnieuw gezocht. Zijn broer Khalid is veroordeeld wegens carjackings.

Beide broers zijn geradicaliseerd. Ibrahim werd vorig jaar door Turkije nabij de Syrische grens gevat en teruggestuurd naar Nederland met een waarschuwing van de Turken. Dat leidt in Nederland en België tot een schandaal omdat Ibrahim daarop niet werd gevolgd of opgepakt. 

Ibrahim El Bakraoui was een van de twee terroristen die zichzelf hebben opgeblazen op de luchthaven van Zaventem. Die eerder geplande actie zou vervroegd zijn omdat hij vreesde te worden opgepakt na de arrestatie van Salah Abdeslam.

De jongere Khalid El Bakraoui heeft zich opgeblazen in de metro in het station van Maalbeek. Hij vormt een belangrijke link tussen de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem en die in Parijs vorig jaar. Khalid had immers het huis in de Driesstraat in Vorst gehuurd waar Mohamed Belkaïd door de politie werd gedood en waar ook Salah Abdeslam sporen heeft achtergelaten. Khalid heeft ook een huis in Charleroi gehuurd dat als uitvalsbasis is gebruikt door de terroristen in Parijs in november. Daar zijn onder meer sporen gevonden van een van de terroristen die zichzelf hebben opgeblazen nabij het Stade de France.

Mohammed Bakkali, opgepakt 26/11/2015

Bakkali werd op 26 november, kort na de aanslagen in Parijs, opgepakt. Zijn auto werd een paar keer opgemerkt nabij het door Laachraoui gehuurde safehouse in Auvelais en in Brussel.

Bakkali heeft echter ook een appartement in Schaarbeek gehuurd, waar explosieve stoffen zijn gevonden en ook sporen van Salah Abdeslam en Bilal Hadfi, een van de terroristen die zichzelf opbliezen in Parijs in november.

Bij de vrouw van Bakkali is een video gevonden waaruit blijkt dat de terroristen het huis van de topman van het Studiecentrum voor Kernenergie bespioneerden. Die man heeft toegang tot uranium.

Bilal El Makhoukhi, opgepakt op 8/4/2016

Bilal El Makhoukhi werd op 8 april opgepakt, op dezelfde dag als Abrini en Krayem. Hij is afkomstig uit Brussel en werd op het grote Sharia4Belgium-proces in Antwerpen veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twee effectief. Hij zette zijn straf onder elektronisch toezicht uit.

Hoewel de man alles ontkent, gaan de speurders ervan uit dat hij logistieke hulp heeft aangeboden aan de daders van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Zijn elektronisch toezicht eindigde een week voor de aanslagen, maar toch zou hij ook daarvoor al hulp hebben geboden.