"Ik zing toch niet met mijn bril"

Fluwelen zangstem, ambassadrice van Unicef, "Quand tu chantes", Europees parlementslid, Songfestivalkandidate, "Only love". Er zijn nog zoveel omschrijvingen te bedenken voor de Griekse nachtegaal Nana Mouskouri, maar ze zullen altijd overtroffen worden door het compleet onsexy montuur dat ze doorheen de jaren bleef dragen. Maar ondanks soms hardleerse spot bleef Mouskouri trouw aan haar imago, want, zoals ze ooit in een interview aan The Daily Telegraph zei, "zelfs ondanks mijn bril zagen de mensen me graag".

"Weg met die bril!" Dat was vaak de opmerking die ze in het begin van haar carrière, midden jaren 60, te horen kreeg van collega-zangers en verantwoordelijken van concerten of platenmaatschappijen ("It was a big thing!"). Zo merkte Mouskouri tijdens een van haar eerste optredens dat een concertorganisator "ontgoocheld was over haar uiterlijk". Hierop reageerde ze met: "Ik zie er dan misschien niet goed uit, maar ik kan wel zingen."

Of toen Harry Bellafonte met haar in 1966 doorheen de VS tourde, wilde hij niets lievers dan dat ze tijdens de optredens haar bril zou afzetten. Mouskouri probeerde het, maar hield het slechts 2 dagen vol. Het deed de gemoederen zo hoog oplopen dat ze dreigde de tournee te verlaten. Bellafonte gaf uiteindelijk toe. Met succes, want "Nana Mouskouri zou nooit Nana Mouskouri geworden zijn zonder de spuuglelijke bril", blijft een van de meest gemaakte opmerkingen over Mouskouri’s carrière.

Mouskouri zei over haar bril in maart 2015 op nieuwswebsite The Sydney Morning Herald: "Het was een ware foltering, altijd maar weer die opmerking dat ik zo’n lelijke bril droeg. Maar dat hield geen steek. Ik zing toch niet met mijn bril, ik zing met mijn stem."

"In tegenstelling tot Europa en Amerika hielden de Aziaten wel onmiddellijk van mijn bril, toen ik daar begin jaren 70 begon op te treden. Ze waren onder de indruk en droegen zelfs dezelfde bril. Uit die tijd heb ik ook nog een poppetje met zo’n bril."

"Ik wilde alleen maar zingen en wilde me daar ook voor 100 procent voor inzetten. Die bril beschermde mij, want in het dagelijkse leven droeg ik hem ook. Dus vond ik dat ik hem op het podium ook moest dragen. Het had veel met koppigheid te maken", voegde de 80-jarige Mouskouri er in april op ABC aan toe.

Dé bril was in ieder geval regelmatig reden voor allerlei grappige intermezzo’s op tv, zoals tijdens een aflevering van "De droomfabriek", met Erik Goossens en Walter Grootaers als volleerde Mouskouri’s, of zoals in onderstaande hilarische sketch van het Canadese comedy-programma "Second City Television":

Nana Mouskouri treedt volgende week op in Hasselt en Gent. "Een unieke gelegenheid om de vele hits uit uw jeugd nog eens te horen!", aldus de persmededeling. En dus zullen, naast "Quant tu chantes" en "Only love", wellicht ook "Weisse Rosen aus Athen", "Lieder, die die liebe schreibt" en "Mon enfant" te horen zijn.

lees ook