"MIVB kreeg geen melding van regering om metro te sluiten"

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft op de dag van de aanslagen in Brussel en Zaventem vanuit de federale regering geen melding gekregen om het metronetwerk te sluiten. "Wij ontkennen formeel dat we een bericht hebben gekregen", aldus de MIVB. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon meldt dat met de verschillende partners onderzocht wordt hoe de zaken verlopen zijn. De NMBS meldt dat ze wel een instructie hebben gekregen, maar over het tijdstip wordt niet gecommuniceerd.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet gisteren in de Kamercommissie weten dat op dinsdag 22 maart om 8.50 uur de beslissing werd genomen om de metro in Brussel preventief te evacueren. Dat was toen bijna een uur na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem.

Rond 9 uur bevestigde het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, dat de metrostations en treinstations in Brussel moesten worden ontruimd. Volgens minister Jambon werd om 9.04 uur de opdracht gegeven om de stations te sluiten. Om 9.11 uur volgde dan de dodelijke explosie in het metrostation Maalbeek.

De MIVB ontkent nu formeel dat de maatschappij vanuit de federale regering een melding heeft gekregen om de metro te sluiten. "Er is geen bericht gekomen, er was geen telefoontje", aldus de MIVB.

"Zo snel mogelijk uitsluitsel geven over evacuatie MIVB"

In een eerste reactie op de vraag of de MIVB daadwerkelijk de instructies heeft gekregen om de metro te sluiten, zei minister Jambon dat het Brussels Gewest verantwoordelijk is voor dergelijke instructies.

De minister meldt nu dat hij samen met de verschillende partners aan het uitzoeken is op welke manier de zaken zijn verlopen. "We zullen daar zo snel mogelijk uitsluitsel over geven", klinkt het.

NMBS kreeg vraag tot ontruiming, maar wil geen tijdstip geven

De NMBS heeft dinsdag na de aanslag in Brussels Airport van de regering de vraag gekregen om haar stations in Brussel te ontruimen.

"Zodra we die vraag kregen, hebben we daarop gereageerd", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman zaterdag. Over het exacte tijdstip van de vraag wil hij echter geen commentaar geven.