"Nieuws van haar dood was grote klap, maar ook een opluchting"

RTBF-journalist Michel Visart kreeg na een kleine week onzekerheid gisteren het nieuws dat zijn dochter is omgekomen bij de aanslag in metrostation Maalbeek. "Het was een grote klap, maar ergens ook wel een opluchting", zegt hij in in een pakkende getuigenis in het RTBF-journaal.

Michel Visart komt bij onze collega's van de RTBF normaal gesproken tekst en uitleg geven bij het economische nieuws. Vandaag getuigde hij in de studio over het verlies van zijn dochter Lauriane. De jonge juriste was dinsdag met de metro naar haar werk vertrokken, maar is daar nooit aangekomen. "We werden ongerust toen we rond 10 uur telefoon kregen van haar kantoor dat ze nog niet was aangekomen", zegt Visart. "Toen we haar niet konden bereiken werden we pas echt bang."

Uren en zelfs dagen in onzekerheid gaan voorbij. "Het is echt onwezenlijk. Het is echt onmogelijk te omschrijven of te vatten hoe erg die onzekerheid is." Pas gisteren kwam het verlossende nieuws van de identificatiediensten. "We hadden eigenlijk al geen hoop meer om haar nog levend terug te zien", zegt hij. "Toen de bevestiging van haar dood er kwam, was dat natuurlijk een grote klap, maar ergens ook wel een opluchting."

Het identificatieteam kon hem enkele details geven over haar laatste momenten. "Het is enorm belangrijk om te weten hoe het is gebeurd", zegt hij daarover. "Ik heb enorm veel respect voor de menselijkheid en de professionaliteit van de hulp- en identificatiediensten."

Desondanks alles is hij niet verbitterd of kwaad. "Lauriane geloofde als juriste erg in waarden als gelijkheid en gerechtigheid", Visart wil de nagedachtenis van zijn dochter geen oneer aandoen door wrok te koesteren. "Natuurlijk is veiligheid onontbeerlijk, maar nu muren bouwen is de oplossing niet. We hebben geen haat, maar liefde nodig."

Bekijk fragment uit de getuigenis:

Meest gelezen