"Verband tussen Franse politieke cultuur en jihadisme"

Jihadisten vormen een grotere bedreiging voor Frankrijk en voor België dan voor andere Europese landen. Mogelijk speelt de Franse politieke cultuur in die twee landen daar een belangrijke rol in, zo stellen twee Amerikaanse onderzoekers. "De Franse benadering tot het secularisme is namelijk agressiever", luidt de analyse.

Onderzoekers William McCants en Christopher Meserole van het Brookings Institution - een prestigieus Amerikaans studiecentrum - zochten een methode om te voorspellen welke landen het meeste risico lopen op moslim-soennitisch radicalisme en het voortbrengen van jihadistrijders. Ze kwamen tot een verrassende vaststelling.

"De beste voorspeller voor radicalisering is niet de welstand van het land en ook niet hoe hoog opgeleid de inwoners zijn. Ook gezondheid of toegang tot internet zijn dat niet. De topvoorspeller is of een land Franstalig is", klinkt het.

"Hoe vreemd het ook mag lijken, vier van de vijf landen die de hoogste radicalisering in de wereld optekenen, zijn Franstalig, waarvan de eerste twee in Europa."

"Frans secularisme is agressief"

Volgens de onderzoekers heeft dat vooral te maken met de "Franse politieke cultuur". "De Franse benadering tot het secularisme is een stuk agressiever dan pakweg de Britse" luidt het. De onderzoekers verwijzen daarvoor naar het hoofddoekenverbod in scholen, dat geldt bij ons en in Frankrijk.

Jeugdwerkloosheid en verstedelijking zijn belangrijke factoren, maar volgens de Amerikanen spelen die factoren een sterkere rol in Francofone landen. Kijk maar naar de radicalisering in Molenbeek of de rellen in de Parijse banlieues, aldus de onderzoekers.

McCants en Meserole benadrukken dat het nog maar om initiële bevindingen gaat en dat de exacte link tussen Francofonie en moslimradicalisering nog verder moet worden onderzocht. "Maar in het licht van de recente aanslagen in België, hadden we een reden om de eerste bevindingen nu al te publiceren", klinkt het. Hun artikel "The French Connection" verscheen in het blad Foreign Affairs. 

"Een belediging van de intelligentie"

De Franse ambassadeur in de Verenigde Staten reageert alvast erg gepikeerd op de analyse.

"Deze tekst slaat methodologisch nergens op. Het is een belediging van de intelligentie. Van Proust tot Daesh? ", zo reageerde Gérard Araud, op zijn persoonlijke Twitter-account. "België is voor 45 procent Franstalig. Zijn politieke cultuur verschilt heel wat van die van Frankrijk", benadrukte de ambassadeur.