Coalitiepartners hekelen uitspraak Aalsterse N-VA-schepen over "baardapen"

Coalitiepartners CD&V en SD&P distantiëren zich in Aalst van uitlatingen van N-VA-schepen van Integratie Karim Van Overmeire op Facebook. Die had het in nasleep van de aanslagen in Brussel over "baardapen". "Vlaams Belang-praat", hekelen meerderheid en oppositie in Het Laatste Nieuws.

Van Overmeire postte op Facebook een oude Franse prentkaart uit de Eerste Wereldoorlog, met daarop de uitspraak "On les aura" (We zullen ze wel krijgen, nvdr). "Poster uit 1916 met een actuele boodschap. Het lijkt mij een betere reactie tegen de baardapen dan knuffelen voor wereldvrede", plaatste de voormalige Vlaams Belanger erbij. (Zie onderaan artikel)

"Ik stel vast dat de Aalsterse schepen van Integratie met een woord als "baardapen" Vlaams Belang-praat in de mond neemt. Wil hij eigenlijk integreren of segregeren", reageert oppositielid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD).

"Hij heeft het duidelijk niet over bandieten of smeerlappen en vervalt in VB-retoriek", klinkt het bij Eddy Couckuyt, fractieleider van CD&V. "Had hij hetzelfde woord gebruikt wanneer het om blanke daders ging?"

Ook coalitiepartner SD&P vreest dat het gebruik van de term baardapen "verkeerdelijk de indruk kan wekken dat heel de moslimgemeenschap verantwoordelijk gesteld wordt voor de terreur". "Het bestuursakkoord inzake taalbeleid en integratiebeleid werd de voorbije jaren correct uitgevoerd, dit soort boodschappen mag hier geen smet op werpen", aldus Dylan Casaer.

"Niet mijn bedoeling om te beledigen, ook niet kille moordenaars"

Van Overmeire zelf paste de Facebook-post intussen aan excuseert zich onder de post, evenwel op ironische wijze. "Er is blijkbaar enige commotie over het feit dat ik het woord "baardapen" gebruikt heb. Mijn excuses. Het was niet mijn bedoeling om iemand te beledigen, ook niet de kille moordenaars van zoveel onschuldige mensen. [...] Maar ik had natuurlijk niet begrepen dat het om geradicaliseerde medemensen ging die van ons te weinig kansen hebben gekregen en bijgevolg de koran verkeerd hebben geïnterpreteerd."

In Het Laatste Nieuws verdedigt Van Overmeire zich verder. "Dit is een uiting van woede tegen een ideologie waarmee we in oorlog zijn", klinkt het. "Voor degenen die er racisme in zouden ontwaren: de ideologie waarvan sprake rekruteert onder alle rassen strijders die hun baardharen laten staan. Niet alle terroristen hadden een baard, maar al hun leiders hebben dat wel. Ik heb het over mensen die niet meer te integreren zijn, niet over de overgrote meerderheid van nieuwkomers aan onze kant."

Karin Van Overmeire is een voormalig Vlaams Belanger. Hij schreef in die hoedanigheid mee aan de herwerkte versie van het 70-puntenplan van het Vlaams Blok. Onder meer op basis van dat plan is het Vlaams Blok in 2004 veroordeeld voor racisme.

Nieuwe Facebookpost

De voormalige Vlaams Belanger reageert vanmorgen ook op Facebook bijzonder fel op zijn criticasters. Een foto van een terrorist met vijf bebloede, afgehakte hoofden moet zijn boodschap kracht bijzetten.

"Aan al degenen die denken dat ze mij de les moeten spellen: waar denken jullie de morele autoriteit te halen om dit te doen? ", fulmineert de N-VA'er in dezelfde Facebookpost. "Moeten jullie niet eens voor de spiegel gaan staan en je afvragen of je door al dat geknuffel, gepamper, wegkijken, goedpraten, laten begaan, twee-maten-en-twee-gewichten, platte electorale berekening en ziekelijke politieke correctheid ook niet hebt bijgedragen tot de ontreddering die zich nu van dit land meester heeft gemaakt?"

"En als jullie daarmee klaar zijn, verzin dan maar eens wat geschikte uitdrukkingen voor heerschappen zoals hieronder", besluit Van Overmeire, verwijzend naar de foto. "Kerels die in naam van een achterlijke ideologie mensen vermoorden, vrouwen reduceren tot sexslavinnen, kinderen opleiden tot zelfmoordterroristen, erfgoed opblazen en de weldadigheid van hun kalifaat over de gehele wereld willen verspreiden."

N-VA-top ziet geen graten in Facebookposts

De nationale N-VA-top ziet geen graten in de Facebookposts van haar Aalsterse schepen van Integratie Karim Van Overmeire, die op kritiek botsen bij oppositiepartners CD&V en SD&P. "Karim heeft het recht zijn verontwaardiging te uiten, verontwaardiging die bij veel mensen leeft", zegt de woordvoerder van voorzitter Bart De Wever.