De Kesel: "Wat we hier meegemaakt hebben, tart alle verbeelding"

"Wat we hier meegemaakt hebben, tart alle verbeelding", zegt aartsbisschop Jozef De Kesel. Zijn homilie tijdens de paaswake in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen stond grotendeels in het teken van de aanslagen van afgelopen week.

"Na wat vorige dinsdag in Brussel en Zaventem is gebeurd, kunnen we Pasen niet vieren zoals andere jaren", klinkt het. "Pasen is het feest van de hoop: Christus is verrezen. Hij heeft het kwaad en de dood overwonnen. Maar wat betekent dat? Meer dan ooit beseffen we dat die hoop altijd weer aangevochten wordt, bijna onmogelijk gemaakt door wat onder mensen gebeurt. Het leven, het samenleven, ons eigen bestaan: het is zo bedreigd. Zelfs het onzinnigste kan plots gebeuren, willekeurig waar of met wie. Wat we hier meegemaakt hebben, tart alle verbeelding."

"Je beseft het pas als het gebeurt, zo vlak bij, op plaatsen die we zo goed kennen. Dan staan we oog in oog met de onbegrijpelijke diepte van het kwaad dat zoveel onzinnig en onschuldig lijden veroorzaakt", zegt de aartsbisschop. De Kesel roept op te "weerstaan aan het kwaad en de wanhoop". Het geloof geeft niet toe aan de angst en doet ons niet berusten. "Pasen verplaatst ons niet in een imaginaire wereld. Het zegt niet alleen iets dat ooit met Jezus is gebeurd. Het zegt evenzeer wat er met ons kan gebeuren. Niet alleen na onze dood. Maar hier en nu."

In de paaswake in Mechelen worden verschillende volwassenen gedoopt.