Faycal Cheffou aangehouden voor "terroristische moord"

Terreurverdachte Faycal Cheffou is aangehouden op verdenking van terroristische moord. Dat meldt het federaal parket. Cheffou werd donderdagavond opgepakt. Zijn exacte rol bij de aanslagen van dinsdag in Brussel is nog niet bekend.

Cheffou werd donderdagavond samen met twee andere verdachten opgepakt voor de gebouwen van het federaal parket in Brussel. Wat ze in die buurt deden, is niet duidelijk. De twee anderen werden vrijgelaten, maar Cheffou werd vrijdag wel aangehouden door de onderzoeksrechter.

Cheffou is nu in verdenking gesteld wegens deelname aan activiteiten van een terroristische groep, terroristische moord en poging tot terroristische moord.

Bij een huiszoeking bij hem werden geen wapens of explosieven gevonden.

"Taxichauffeur herkent Cheffou als derde dader Zaventem"

Welke precieze rol Cheffou heeft in de aanslagen in Brussel, is nog niet bekend. Hij zou in elk geval bekend staan als iemand die er radicale ideeën op nahoudt en die ook verkondigt.

Volgens Franstalige media is de man herkend als zijnde de derde dader van de aanslag op de luchthaven van Zaventem. Met name de taxichauffeur die de drie daders naar de luchthaven vervoerde, zou Cheffou herkend hebben op basis van foto's, meldt de RTBF.

Het parket bevestigt die identificatie niet, maar als die identificatie zou kloppen, dan zou dat betekenen dat we Cheffou op de bewakingsbeelden van de luchthaven zien als de man in het wit gekleed en met een hoedje. Naast hem in het zwart: Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui, zij bliezen zichzelf op in de vertrekhal. 

Onafhankelijke journalist

Zelf noemt Cheffou zich een onafhankelijke journalist. Op het internet circuleert een film met een reportage van de hand van de terreurverdachte, uit 2014.

Cheffou staat er voor het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel, waar het op dat moment onrustig is onder de mensen zonder geldige papieren die er opgesloten zitten.

Cheffou maakt zich in de reportage druk over het feit dat de moslims er tijdens de ramadan op de vaste tijdstippen zouden moeten eten, en niet volgens de regels van de vastenperiode. Daardoor zouden ze volgens Cheffou geen eten krijgen en hun hulpkreten zouden ook niet verhoord worden. "Dit gaat in tegen de mensenrechten", zegt hij.

Meest gelezen