Geen herdenking in Brussel "om veiligheidsredenen"

Morgen vindt er geen herdenking van de terreurslachtoffers plaats aan de Beurs in Brussel. De organisatoren gaan daarmee in op de vraag van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Er is volgens hem te weinig politiecapaciteit voorhanden om de veiligheid te kunnen garanderen.
Aurore Belot

Morgen zou er in Brussel normaal gezien een herdenkingsactie plaatsvinden voor de slachtoffers van de aanslagen. Maar minister van Binnenlandse Zaken Jambon heeft dat op een persconferentie afgeraden. Normaal zou er 's middags een herdenkingsactie zijn op het Beursplein en in de voetgangerszone, maar dat gaat dus niet door.

"Gezien we nog altijd in dreigingsniveau 3 zijn. Gezien ook de lopende onderzoeken in het terrorismedossier en gezien deze onderzoeken ook heel wat politiecapaciteit vergen op het terrein. En gezien het onze prioriteit is om de politie toe te laten om het onderzoek in de best mogelijk omstandigheden te doen, nodigen we de burgers uit om morgen niet te manifesteren." Die boodschap gaf de minister samen met burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) aan zijn zijde, die in het Franse dezelfde boodschap meegaf.

Jambon en Mayeur zeiden dat ze begrijpen dat iedereen uiting wil geven aan zijn emoties. "Wij denken dat het goed is om deze manifestatie over enkele weken wel te organiseren, maar voor morgen raden wij aan om niet te manifesteren."

"Zo geven we de terroristen gelijk"

De organisatoren hebben intussen laten weten dat de geplande herdenking niet doorgaat en ze dus ingaan op de vraag van de overheid. "Waarschijnlijk beschikken ze over meer informatie die ze niet mogen vrijgeven want tot het begin van de namiddag mocht alles nog gewoon doorgaan", meldt Sophie Bartholémi, één van de organisatoren van de mars tegen de angst, aan brusselnieuws.be. "Jammer, zo geven we de terroristen toch een beetje gelijk."