Politievakbond geschokt door uitlatingen Jambon

De liberale politievakbond VSOA reageert geschokt op de uitlatingen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Die had gisteren in de Kamer verwezen naar een Belgische verbindingsofficier in Turkije, die volgens hem had geblunderd bij de behandeling van de info over Ibrahim El Bakraoui, één van de daders van de aanslagen in Brussel.

"Wat wij gisteren in de Kamer zagen, hebben we nog nooit gezien", klaagt Vincent Houssin van VSOA Politie. Hij vindt het niet kunnen dat "een minister van Binnenlandse Zaken een politieman aan de schandpaal nagelt, zonder dat die man zich kan verdedigen en zonder dat het onderzoek ten gronde is gevoerd".

De vakbond is er niet over te spreken dat de politie met de vinger wordt gewezen door politici, terwijl de ene besparing na de andere wordt doorgevoerd. Houssin kaatst de bal keihard terug en stelt dat de verantwoordelijkheid daarvoor bij de politiek zelf ligt. 

"Men heeft zodanig bespaard -zowel de huidige als de vorige regeringen- dat de federale politie nu kampt met een tekort van 22 procent. Anderzijds was er een optimalisatieplan dat zou doorgevoerd worden. Maar er zijn zodanig veel politieke bemoeienissen geweest dat dat plan niet meer uitgevoerd kon worden. De enige dienst die geen tekorten heeft, is het parlement zelf", klinkt de kritiek. 

"Het zou de politici sieren mochten ze op zoek gaan naar oplossingen waarbij de veiligheidsdiensten hun werk kunnen verrichten in alle sereniteit, en ze daarbij zouden zorgen dat de nodigen middelen en capaciteit voorhanden zijn", aldus de vakbond.

Meest gelezen