Regisseur Mourad Boucif gelauwerd op Afrika Filmfestival

De Belgische regisseur van Algerijnse Mourad Boucif afkomst heeft de Life Time Award gekregen op het Afrika Filmfestival in Leuven. Boucif is bekend van films als "Au-delà Gibraltar" en "Les hommes d'argile". Aan die laatste film werkte Boucif acht jaar lang.

De Belgische regisseur met Algerijnse roots Mourad Boucif is op het Afrika Filmfestival in Leuven gelauwerd met de Life Time Award. Boucif stelde op het festival zijn nieuwe film "Les hommes d'argile" voor.

Mourad Boucif werkte acht jaar lang aan "Les hommes d'argile". In de film vertelt hij het verhaal van de vergeten strijd van Noord-Afrikanen aan de zijde van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de film gaat het meer bepaald over een groep die door het Franse leger in Marokko quasi verplicht wordt om in Europa te komen meevechten en bij het begin van de oorlog in Gembloux een overwinning haalt op het Duitse leger.

Mensen werden aan hun lot overgelaten

Mourad Boucif uitte na de vertoning van de film scherpe kritiek op het Westen, omdat er miljoenen mensen uit de toenmalige kolonies werden ingezet in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werden ze aan hun lot overgelaten.

Het Afrika Filmfestival is dit jaar aan zijn 21e editie toe. Het festival loopt van 11 tot 26 maart in Leuven. In maart en april worden in twaalf andere steden in België de films uit de festivalselectie vertoond.