The Rolling Stones speelt historisch concert in Cuba

De Britse rockgroep The Rolling Stones heeft een historisch concert gespeeld in Cuba. Mick Jagger en co trakteerden een half miljoen mensen op een gratis concert in Havana. Het feest duurde bijna 2,5 uur lang.

"Hallo Havana! Goeie avond aan mijn Cubaanse mensen", zo sprak frontman Mick Jagger het publiek toe, in vlot Spaans. Jagger spreekt een mondje Spaans doordat hij in de jaren 70 zeven jaar getrouwd was met de Nicaraguaanse Bianca Perez-Mora.

De rockgroep opende het concert met hun klassieker "Jumpin' Jack Flash", gevolgd door "It's only rock 'n roll". En de rock-dino's speelden daarna ruim twee uur door, met "Can't always get what you want", en "Satisfaction" als apotheose. "Het was een bijzonder goed en sfeervol concert", zegt VRT-verslaggever André Vermeulen die erbij was in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Ruim achttien uur voor de aanvang van het concert waren de fans al komen toestromen naar de arena, die zich vulde met naar schatting 500.000 mensen uit binnen- en buitenland. "Ik schat toch zeker een kwart van de aanwezigen buitenlanders waren", stelde André Vermeulen vast.

Volgens Vermeulen waren die buitenlanders toeristen én fans van de Stones die speciaal naar Cuba waren gekomen om het historische concert mee te maken. Het concert is historisch omdat het de eerste keer ooit was dat de Stones in Cuba optraden en omdat Westerse muziek er lang verbannen werd.

Vermeulen zag in het publiek ook veel jonge Cubanen. "Voor hen is dit een week om nooit meer te vergeten: eerst kwam Obama op bezoek en nu The Rolling Stones. Dat schept dus verwachtingen voor de toekomst bij de jeugd."

"Bedreiging"

Jaren lang werd Westerse muziek verbannen van de radio door de Cubaanse leiders, omdat buitenlandse muziek als een bedreiging voor het communistische regime beschouwd werd. De Cubanen konden lange tijd dus enkel clandestien naar muziek van The Rolling Stones luisteren.

Het Rolling Stones-concert in Havana is meteen het einde van hun 'Olé'-tournee door Latijns-Amerika. Eerder speelden ze onder meer Brazilië, Uruguay, Chili, Argentinië en Mexico.