"Met Pasen moet je je tonen, op je paasbest!"

Hoe belangrijk het paasfeest ook moge zijn, en dan niet alleen voor christenen, in tegenstelling tot Kerstmis is het nauwelijks bezongen geweest. Geen "Do they know is Easter time at all?", of "All I want for Easter is you", of "Last Easter, I gave you my heart". Al zorgden twee van ‘s werelds bekendste acteurs uit de jaren 40 voor een van de mooiste muzikale evocaties van Pasen ooit. In 1948 zongen Fred Astaire en Judy Garland hun "Easter parade" in de gelijknamige film de onsterfelijkheid in. Met Pasen als niet alleen de dag dat Jezus uit de dood opstond, maar ook als de dag dat mensen zich opnieuw in hun paasbest tonen aan de wereld, recht het zonlicht in.

De musical "Easter parade" moest vooral de carrière van Judy Garland -Dorothy uit "The wizzard of Oz"- terug op de rails zetten. Haar onzekerheid had tijdens de opnames van een eerdere film tot een zenuwinzinking geleid. Daarom was enkel het beste goed genoeg. Musical- en dansvedette Fred Astaire, intussen al met pensioen, werd alsnog overtuigd om mee te doen. Met resultaat. De film werd een gigantisch succes en won zelfs een Oscar voor "Beste originele muziek".

De film straalde dan ook het brede idee van Pasen uit: zoek het licht na de duistere winterdagen opnieuw op en zie er piekfijn uit, zodat je zelf ook straalt. Dat gebeurde dan tijdens de vooral in de VS populaire paasoptochten, die in de eerste helft van de 20e eeuw hun hoogtepunt kenden, met optochten van honderdduizenden mensen tegelijk.

De melodie van "Easter parade" was al jaren voor de film uitgebracht werd, door Irving Berlin geschreven. Berlin, die ook verantwoordelijk is voor Bing Crosby’s "White Christmas", gebruikte de melodie die hij reeds in 1933 gecreëerd had en zette er een aangepaste tekst op. "Waarom zou ik een nieuwe ouderwetse melodie schrijven als ik nog een oude ouderwetse melodie liggen heb", zou Berlin ooit over "Easter parade" gezegd hebben. De versie van de tandem Garland-Astaire maakte er een onvergetelijk meesterwerk van.

Laat u daarom even nostalgisch meeslepen met dit door klasse en stijl overgoten paaslied, in schril contrast met de vaak protserige kerstliederen die al jaren de hitparade teisteren:

lees ook