"Rwanda probeert de genocide naar Burundi te exporteren"

De Rwandese president Paul Kagame probeert, na tijdens de genocide van 1994 in Rwanda "geëxperimenteerd" te hebben, de genocide naar Burundi te exporteren. Die beschuldiging komt uit de Cndd-FDD, de partij aan de macht in Burundi. Zelf kampt Burundi met een diepe politieke crisis sinds president Pierre Nkurunziza in april vorig jaar aankondigde, een nieuwe - ongrondwettelijk geachte - ambtstermijn te ambiëren. Die derde ambtstermijn heeft hij inmiddels aangesneden.
AP2014
De Rwandese president Paul Kagame

De onrust in Burundi heeft op een klein jaar tijd meer dan 400 doden geëist. Zowat 75.000 mensen zijn in die periode naar Rwanda gevlucht; 175.000 anderen zochten andere oorden op.

Sinds het begin van de crisis heeft Bujumbura uitgehaald naar buurland Rwanda, dat de Burundese oppositie zou financieren en bewapenen. Dat Rwanda zulks heeft gedaan in de Democratische Republiek Congo (DRC), staat vast. In het communiqué wordt Kagame beschreven als "de kleine imperialist".

Kagame greep bij de burgeroorlog van 1994 de macht en regeert nog steeds op autoritaire wijze over het land van de duizend heuvels. Bij de genocide van 1994 vielen honderdduizenden doden. De vier voorafgaande jaren had Kagame's "rebellerende" Rwandese Volksfront (RPF) met steun van Oeganda het land al danig gedestabiliseerd.

In het communiqué wordt ook fors uitgehaald naar "sommige Europese kringen" die Kagame geld en wapens bezorgen. Met die steun "moeten jonge Burundezen uit de vluchtelingenkampen in Rwanda gerekruteerd worden om in hun eigen land een genocide te begaan". Eveneens geviseerd worden de katholieke kerk en internationale media en journalisten, die het "kamp van de terroristen" hebben gekozen.

Zowel Rwanda als Burundi is een voormalig Belgisch mandaatgebied.