Betrokkene van verijdelde aanslag in Frankrijk gevat

Bij antiterreuracties in Nederland zijn vier mannen opgepakt. Een daarvan is op vraag van Frankrijk gevat. Dat bevestigt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terreuraanslag in Frankrijk. De hechtenis van die verdachte is verlengd.

Rond 14.30 uur zondagmiddag is er een inval geweest in een huis in de Nederlandse grootstad Rotterdam. Daarbij zijn vier mensen gearresteerd. Een daarvan is door een antiterreureenheid meegenomen op het verzoek van Frankrijk. De 32-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van een terroristische aanslag in Frankrijk. Dat wordt bevestigd door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De man die op vraag van Frankrijk is opgepakt, zou volgens de Fransen in verband staan met Reda Kriket, de man die vorige donderdag is ingerekend in een Parijse voorstad. Samen zouden ze naar Syrië zijn gereisd. Door het contact met Kriket is er ook opnieuw een link met ons land, want de terreurverdachte die eergisteren is opgepakt bij een operatie in de Brusselse gemeente Schaarbeek (en intussen is aangehouden), hield ook verband met die zaak. Maandag heeft een gespecialiseerde rechter trouwens beslist dat de hechtenis van Kriket wordt verlengd.

Bij de huiszoekingen in Rotterdam werden gisteren nog drie andere verdachten opgepakt, onder wie twee Algerijnen. De politie vond ook munitie, telefoons, sim-kaarten, gegevensdragers, geld en drugs.