Burgemeesters kibbelen over verantwoordelijkheid

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) vindt dat "het schouwspel" aan de Beurs had kunnen worden voorkomen. Zijn collega Hans Bonte (SP.A) uit Vilvoorde geeft toe dat ze via zijn stad naar Brussel zijn getrokken zonder veel tegenkanting onder meer omdat ze "anders in Vilvoorde keet hadden geschopt".

Mayeur is boos. Boos op Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, waar de hooligans uren op voorhand vertrokken zijn, onder de ogen van de plaatselijke politie. "Het is schandalig dat hij niets gedaan heeft om dat te verhinderen." Ook op Jan Jambon is hij boos "Ook hij heeft niets gedaan, ook dat is schandalig". 

Maar wat is er nu precies gebeurd? Volgens Bonte is gisteren al overlegd tussen de Vilvoordse, de Brusselse politie én de spoorwegpolitie. Toen is besloten om ze niet tegen te houden, zegt Bonte. En enigszins provocatief: "Anders hadden ze bij ons keet geschopt."

Yvan Mayeur is, voor de duidelijkheid behalve burgemeester ook hoofd van de Brusselse politie. Christian De Coninck is woordvoerder van dat korps. 

"Die 340 hooligans hadden geen toelating gevraagd om naar Brussel te komen." Waarom het dan toch gebeurd is? "Je kunt die mensen niet tegenhouden. Dat is heel delicaat, zeker omdat ze met zo veel waren. Daarom hebben we ze gekanaliseerd naar het Beursplein."

Volgens Jan Jambon, hoofd van de federale politie en dus ook de spoorwegpolitie, is dit een zaak van de lokale overheid en bieden zijn diensten enkel ondersteuning aan.