Honderden hooligans verstoren herdenking aan Beursplein

Ondanks de oproep om niet te komen manifesteren, zijn zo'n 340 hooligans afgezakt naar het centrum van Brussel om te protesteren tegen terreur. Volgens de politie gaat het om extreemrechtse hooligans van verschillende voetbalclubs uit eerste klasse. Toen de sfeer te grimmig werd, kwam de oproerpolitie tussenbeide, intussen is de rust teruggekeerd.

De voetbalhooligans - allen in het zwart gekleed - vertrokken vanuit Vilvoorde en kwamen aan in het station Brussel-Noord. Vandaar trokken ze verder naar het Beursgebouw. Gisteren circuleerden al berichten op sociale media dat manifestanten uit extreemrechtse hoek gingen komen betogen.

De vereniging Belgian Supporters lieten weten niet op de hoogte te zijn van de actie, maar dat blijkt achteraf niet te kloppen. "Minstens één bestuurder was hiervan wél op de hoogte", laat de woordvoerder weten die eraan toevoegt om die reden op te stappen. "Als woordvoerder is het van cruciaal belang dat je de juiste info hebt om te kunnen communiceren. Wanneer dit niet zo is, verlies je alle geloofwaardigheid."

Sommige supporters waren gemaskerd en onder invloed van alcohol. Ze scandeerden leuzen als "Belgian hooligans. Wij zijn thuis". Er was ook een spandoek te zien waarop staat: "FCK ISIS, Casuals against terrorism". Enkelen brachten ook een Hitler-groet. De sfeer was erg gespannen.

AFP or licensors

"We zijn misschien een subcultuur, maar we zijn nog altijd Belgen en we hebben nog altijd het recht om ons te komen uitdrukken", zei een man uit de groep. "Als alle harde kernen van België zich kunnen verenigen tegen één bepaald feit, waarom kan de rest van het land dat niet? Nu staan we hier allemaal samen, de kleuren van onze club afgelegd, om te protesteren tegen IS. Niet tegen islam en niet tegen moslims, maar tegen terrorisme, maar met een beetje hardere hand dan tot nu toe."

Een deel van de betogers benadrukt dat ze met goede bedoelingen zijn afgezakt naar de Brusselse Beurs, maar beeld dat de op het Beursplein massaal aanwezige internationale pers nu de wereld instuurt, is een beeld van oproerkraaiers die een vreedzame bijeenkomst verstoorden. De sfeer wordt vrij snel grimmig. Wat begint met wat heen en weer geduw, loopt vrij snel uit de hand.

Waterkanon ingezet

De gemoederen lopen uiteindelijk zo hoop op dat de ordediensten tussenbeide komen om het Beursplein te ontruimen. Ook het waterkanon wordt daarvoor ingezet. Wat volgt is een kort kat-en-muisspel tussen de politie en de amokmakers. Uiteindelijk wordt de groep van het Beursplein verdreven, weg naar het Noordstation. Onderweg gooiden de hooligans met vuilnisbakken en afvalcontainers. Ook straatmeubilair moet eraan geloven. Twee agenten raken lichtgewond. Een tiental amokmakers zijn opgepakt.

De hooligans worden in Brussel-Noord onder politiebegeleiding op de trein Binche-Antwerpen gezet en ze moeten in Vilvoorde afstappen. "Een groot deel van hen is effectief uitgestapt in het station van Vilvoorde", zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A). "Ze zijn op weg naar hun auto's, die ze geparkeerd hadden in de buurt van de Grote Markt en het station, de twee plaatsen waar ze samengekomen waren." De terugkeer naar de wagens verloopt onder begeleiding van de politie van Vilvoorde.

Rond 19.30 heeft Bonte laten weten dat de laatste hooligans ook zijn stad verlaten hebben. "Alles is onder controle", zegt Bonte. "Er is geen groepsvorming meer. We zien alleen nog enkele individuele hooligans die op café gegaan zijn."

Meest gelezen