Partijvoorzitters veroordelen samen betoging, maar N-VA doet niet mee

De Vlaamse partijen, behalve de N-VA, doen iets heel ongewoons: ze verstuurden samen een mededeling om de vertoning op het Beursplein te veroordelen. En Charles Michel, die is ook boos.
AFP or licensors

De beelden van de vertoning op het Beursplein - waar enkele honderden hooligans de rouwplechtigheid kwamen verstoren - gaan de wereld rond. Niet goed voor Belgiës imago, en kwetsend voor de nabestaanden.

Gezamenlijke veroordeling

In die context gebeurde iets zeldzaams: de voorzitters van de Vlaamse partijen - meerderheid én oppositie - stuurden een gezamenlijke persmededeling om de gebeurtenissen te veroordelen, op initiatief van Gwendolyn Rutten (Open VLD).

Opvallend: N-VA-voorzitter Bart De Wever was daar niét bij. "We zien er de meerwaarde niet van in", zo gaat de verklaring. "Na de aanslagen kwam er géén gezamenlijke mededeling, en nu wel? Dat is een fout perspectief. Hooligans hebben de psychologie van een kind: hoe meer aandacht je hen geeft, hoe interessanter ze zich voelen. Dit is met een kanon op een mug schieten."

Volledige mededeling

 "Eendrachtig veroordelen de voorzitters van de Vlaamse, democratische, politieke partijen CD&V, Open VLD, Groen en de SP.A de gebeurtenissen van deze zondagmiddag in Brussel, waarbij naar schatting 500 extremisten en hooligans het Beursplein hebben ingenomen om er onder meer extreemrechtse leuzes te scanderen en de orde ernstig te verstoren." Dat laten de vier partijvoorzitter in een gezamenlijke mededeling weten.

"Het Brusselse Beursplein groeide deze week uit tot een symbool van troost, hoop en veerkracht. Het werd een forum waar duizenden burgers een duidelijk signaal de wereld insturen: terrorisme kan onze samenleving niet uit verband spelen. Wij nemen dan ook in de duidelijkst mogelijke bewoordingen afstand van een kleine, haatdragende minderheid, die met deze actie de verbondenheid en sereniteit poogt te ondermijnen. Wie verdeeldheid zaait en haat predikt, speelt de vijanden van onze democratische samenleving alleen maar in de kaart", klinkt het eensluidend.

Afwijkende Bourgeois

 Vlaams minister-president Geert Bourgeois, ook N-VA, reageerde wél. 

Michel vraagt respect

Ook premier Michel reageert sterk afkeurend. "Ik vraag om respect op een moment dat het hele land rouwt. Het is zeer ongepast dat betogers nu de bezinning aan de Beurs in Brussel verbreken. Mensen komen er samen om troost te vinden. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem."

Tegelijkertijd zegt hij dat "het nodige" gebeurt om de betogers naar huis te krijgen. "Tegelijk roepen we iedereen ook op om koelbloedig en rustig te blijven, zodat de ordediensten hun werk kunnen blijven doen."

En dan nog het VB

 En dan was er nog deze tweet. (Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken was overigens geen ondertekenaar van de gezamenlijke mededeling.)

Meest gelezen