Paus houdt pleidooi voor "de wapens van de liefde"

Paus Franciscus roept de wereld op om "de wapens van de liefde" te gebruiken tegen het "blinde en brutale geweld" van de aanslagen in Brussel. Hij deed dat tijdens zijn traditionele paasboodschap op het Sint-Pietersplein, in Vaticaanstad. Hij sprak ook zijn zegen "Urbi et orbi" uit voor de stad Rome en de hele wereld.

De kerkvorst had het over geweld, onrechtvaardigheid en de bedreigingen voor de vrede in verschillende landen. Hij vernoemde niet alleen ons land, maar ook Turkije, Nigeria, Tsjaad, Kameroen, Ivoorkust en Irak. In verband met Syrië zei hij te verwachten dat de vredesonderhandelingen vrede in het verscheurde land zouden brengen.

In verband met de vluchtelingencrisis veroordeelt de paus "zij die weigeren een onderkomen en hulp te bieden aan migranten op de vlucht voor oorlog, honger, armoede en onrechtvaardigheid". Ook bekritiseerde hij de "op geld beluste uitbuiting" van de aarde, die de natuur uit evenwicht brengt. Hij wees op de effecten van de klimaatverandering.

De plechtigheid op het Sint-Pietersplein werd bijgewoond door duizenden gelovigen, onder wie koning Albert en koningin Paola.