Aantal slachtoffers na aanslagen opgelopen tot 35

Na de aanslagen in Brussel zijn er nog vier patiënten overleden in het ziekenhuis. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bekendgemaakt. Daarmee is totaal aantal slachtoffers opgelopen tot 35. Nog 96 gewonde slachtoffers liggen in het ziekenhuis, 55 op intensieve zorgen.
AFP or licensors

Zes dagen na de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek blijkt dat er 35 slachtoffers zijn. Meteen na de aanslagen werden er 31 doden geteld, naast de 3 zelfmoordterroristen. Maar de afgelopen zes dagen zijn er nog 4 slachtoffers overleden in het ziekenhuis. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vandaag via Twitter. De minister zegt nog dat de medische teams al het mogelijke hebben gedaan. Ze wenst de familie van de slachtoffers veel sterkte.

Door het nieuwe bericht neemt de minister de onduidelijkheid weg die er de afgelopen dagen was. In verschillende media was namelijk al bekend geworden dat er verschillende slachtoffers overleden waren in het ziekenhuis, maar de overheid hield het cijfer van 31 staande.

Nog 55 slachtoffers op intensieve zorgen

Bij de aanslagen zijn zo'n 340 gewonden gevallen. 96 daarvan liggen nu nog in het ziekenhuis. 55 gewonden liggen nog op intensieve zorgen. Van de 96 gewonden in de ziekenhuizen verblijven er nog 30 met brandwonden in gespecialiseerde Belgische brandwondencentra. Daarnaast worden nog 2 brandwondenpatiënten opgevangen in Franse centra en een derde wordt gerepatrieerd naar de Verenigde Staten.

"Alle respect en onze steun gaan naar de overledenen en hun families. Zij krijgen de best mogelijke ondersteuning", meldt De Block in een persbericht. "Ook de gewonden en hun familieleden worden omringd met medische en psychologische zorgen zodat zij in alle rust kunnen werken aan het genezingsproces. Onze medische teams doen al het mogelijke en ook zij verdienen onze steun."

Identificatie bijna rond

Inmiddels zijn de meeste slachtoffers van de aanslagen geïdentificeerd. Van de 31 lichamen die meteen na de aanslagen werden geborgen, zijn er inmiddels 28 formeel geïdentificeerd. De identiteit van de vier slachtoffers die in het ziekenhuis zijn gestorven was bekend.

Nog drie families wachten op de formele identificatie, waarvoor op de uitslag van DNA-onderzoek wordt gewacht. 15 van de geïdentificeerde lichamen zijn die van slachtoffers die vielen in de luchthaven van Zaventem. De 13 andere lichamen werden gevonden in het metrostation Maalbeek.

Psychologische ondersteuning

Voor veel mensen komt pas nu de psychologische schok voor wat ze de afgelopen week mogelijk hebben meegemaakt. Vlaamse slachtoffers kunnen voor psychologische steun terecht bij de de dienst slachtofferhulp van de Centra voor Algemeen Welzijn  op het nummer 078 150 300 of via www.caw.be en bij Tele-Onthaal (106). In het Brussels Gewest en in Wallonië mogen slachtoffers contact opnemen met Télé-Accueil (107) en bij de dienst slachtofferhulp van de politie Brussel die hen zal begeleiden naar de meest aangewezen dienst slachtofferhulp van de lokale politie.   

Meest gelezen