"FBI kan smartphones altijd al op eigen houtje kraken"

Apple onder druk zetten een achterpoortje in zijn software in te bouwen om ongestoord in elke iPhone te kunnen inbreken. Dat is de ware reden waarom de FBI een rechtszaak had aangespannen tegen de technologiereus om de smartphone van één van de terroristen van San Bernardino te ontgrendelen, zo meent professor Informatietechnologie Bart Preneel.
© Reporters - Rosaria D Aquino

Het was opmerkelijk nieuws gisteravond: na maanden van discussie met Apple kondigde de FBI aan dat ze er alsnog op eigen houtje is in geslaagd de iPhone van één van de terroristen achter de bloedige aanslag in San Bernardino te kraken.

Nochtans beweerde de FBI lange tijd de hulp van Apple nodig te hebben om dat te doen. De overheidsinstelling spande zelfs een rechtszaak tegen het bedrijf aan om het te dwingen de iPhone te ontgrendelen. Dat de FBI het nu toch zelf klaarspeelt, is geen verrassing voor Bart Preneel, professor Informatietechnologie aan de KU Leuven.

"Iedereen ging er altijd al van uit dat de FBI de iPhone op eigen houtje kon kraken, eventueel met de hulp van een derde partij", vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Met de commotie en de rechtszaak wou de FBI Apple gewoon dwingen een achterpoortje in zijn software in te bouwen om zo in de toekomst op elk moment in elke iPhone te kunnen inbreken."

"Achterpoortjes lopen altijd fout af"

"Zo'n achterpoortje baart de technologiewereld grote zorgen. Vandaar dat Apple altijd het been stijf hield en weigerde de iPhone van de terrorist te ontgrendelen. Achterpoortjes worden altijd misbruikt. Het verleden toont aan dat ze vroeg of laat in handen van hackers of buitenlandse mogendheden vallen. Het loopt altijd fout af."

"Natuurlijk had de FBI haar casus goed gekozen. In dit geval ging het om de iPhone van een terrorist die veertien mensen heeft vermoord. Bovendien is hij zelf dood, dus komt zijn privacy niet in het gedrang. Uiteindelijk bleek de publieke opinie toch verdeeld omdat velen het gevaar inzagen van zo'n achterpoortje."

"Apple wil nu ongetwijfeld zo snel mogelijk achterhalen hoe de FBI de smartphone precies heeft gekraakt. Er gaan geruchten dat ze hulp heeft gekregen van een Israëlisch bedrijf. De FBI is hoe dan ook de morele winnaar. Toch gaat het debat gewoon verder. Dit gaat om het fundamentele recht van de burger op privacy versus de toegang van politiediensten tot informatie."

Meest gelezen