"Grenscontroles richting Nederland hebben maar weinig nut"

Volgens Raf Terwingen (CD&V), burgemeester van Maasmechelen, hebben België en Nederland maar weinig baat bij de grenscontroles die Nederland sinds vorige dinsdag heeft ingevoerd. "Dit gaat echt niet de terroristen tegenhouden, laat staan dat ze een halfuur in de file gaan wachten om zich te laten controleren", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Sinds vorige dinsdag heeft ons land te kampen met enorme files. Aan de grens met Frankrijk zijn er al problemen sinds de aanslagen in Parijs in november. Nu zijn er ook aan de grens met Nederland controles ingevoerd door de Nederlandse federale politie, wat leidt tot lange wachttijden.

Terwingen vraagt zich af of de uren werk die in de grenscontroles kruipen wel opwegen tegen het nut ervan. De burgemeester zegt dat hij de reactie van Nederland wel begrijpt in de nasleep van wat er vorige week gebeurde, "maar ik zou het niet appreciëren als mijn politiemensen op dit moment worden opgetrommeld om dit soort controles te doen die volgens mij weinig of geen nut hebben".

Het is perfect mogelijk om de grenscontroles op de E314 te vermijden en via sluipwegen Nederland binnen te raken, zegt hij. "Dit gaat echt niet de terroristen tegenhouden, laat staan dat ze een halfuur in de file gaan wachten om zich te laten controleren", aldus Terwingen.

De burgemeester benadrukt ook dat het op dit moment niet aan België is om les te geven omtrent terrorismebestrijding, maar hij hoopt wel dat de Nederlanders de grenscontroles niet enkel hebben ingevoerd om "een soort subjectief veiligheidsgevoel te creëren", want daar is niemand bij gebaat.

Er is ook weinig tot geen overleg met de Nederlandse politiediensten, zegt hij. Zo is Terwingen bijvoorbeeld niet op de hoogte van de momenten waarop de Nederlandse politie de controles uitvoert. Hij zegt wel dat als er informatie zou zijn, die zou doorstromen, maar op dit moment komt er weinig feedback.

Meest gelezen