Nederlandse transporteurs klagen over gebrekkige voorbereiding kilometerheffing

De Nederlandse organisatie van transportondernemers Transport en Logistiek Nederland (TLN) zegt dat 10 tot 15 procent van haar leden niet op tijd klaar zal zijn voor de invoering van de kilometerheffing in België.
De on board unit (OBU) die de kilometers registreert.

De kilometerheffing gaat vrijdag in, maar veel Nederlandse transportbedrijven hebben de benodigde registratiekastjes nog niet ontvangen. "Hoewel veel bedrijven al zeker enkele maanden geleden de aanvraag daarvoor hebben ingediend", zegt TLN-woordvoerster Renée Reijers. "Ik vrees dat er problemen kunnen ontstaan."

Ook buitenlandse transportbedrijven moeten vanaf vrijdag een heffing per gereden kilometer betalen voor elke vrachtwagen van meer dan 3,5 ton. Daarvoor dient in elke vrachtwagen een registratiekastje of zogeheten on board unit (OBU) geïnstalleerd te zijn. TLN zegt dat Satellic, het bedrijf dat de OBU's of registratieboxen levert, zijn verplichtingen niet na kan komen. Voor elke vrachtwagen betaalt een transportonderneming een waarborg van 135 euro per OBU. Vrachtwagens tot twaalf ton zijn door de invoering van de kilometerheffing overigens wel vrijgesteld van de jaarlijkse wegenbelasting.

De Belgische transportorganisatie Febetra zegt dat er op zich niet zoveel klachten zijn bij haar leden over de invoering van de kilometerheffing. Alleen klaagt Febetra dat het hulpnummer van Satellic en ViaPass, de organisatie die toeziet op de uitvoering van de kilometerheffing, soms erg moeilijk bereikbaar is.

Naast Nederland zijn er weinig Europese landen waar er grote problemen zijn bij de invoering van het systeem. Volgens een woordvoerder van de internationale transportorganisatie IRU zijn er voorts alleen klachten binnengekomen vanuit Ierland. Navraag door de VRT bij de Duitse, Franse en Britse transportfederaties leverde geen noemenswaardige problemen bij de invoering op.

In Frankrijk geldt al een vergelijkbaar systeem van kilometerheffing, waarvoor vrachtwagens het zogeheten Access-systeem aan boord moeten hebben. De Franse transportkoepel TLF heeft al pogingen in het werk gesteld om dat systeem te koppelen aan de kastjes van Satellic, zodat de gegevens onderling uitwisselbaar zullen zijn voor de Belgische en Franse autoriteiten, waardoor ook de afrekening eenvoudiger kan verlopen.

Meest gelezen