Hotelsector in Brussel luidt de alarmbel

De hotelsector in Brussel luidt de alarmbel over de gevolgen van de aanslagen van vorige week. Het aantal hotelkamers in Brussel dat nog bezet is, is met meer dan de helft gedaald sinds 22 maart.
Archieffoto

Op paasmaandag was maar 18 procent van de hotelkamers bezet in Brussel. Normaal gesproken is dat meer dan 75 procent. Ook de dagen voor Pasen werden zoveel kamers geannuleerd dat de bezettingsgraad met meer dan de helft daalde. Dat zegt Rodolphe Van Weyenbergh, algemeen secretaris van de Brussels Hotel Association (BHA), op vraag van de VRT.

Gemiddeld moet een hotel op jaarbasis 70 procent van de kamers bezet hebben om rendabel te zijn. "Daar komen we nu dus absoluut niet aan", aldus Van Weyenbergh. "Deze situatie is nooit gezien en totaal onhoudbaar."

De BHA vraagt de regering om onmiddellijk een tijdelijke technische werkloosheid in te kunnen voeren voor het Brussels hotelpersoneel en wil ook dat de toeristenbelasting op hotelkamers wordt afgeschaft. "Deze is in het Brussels gewest toch al zowat de hoogste van heel België", zegt Van Weyenbergh. "Als er nu niets gedaan wordt, dreigt een sociale ramp voor duizenden hotelmedewerkers."

De aanslagen komen volgens de BHA bovenop de economische achteruitgang na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar en de lockdown van Brussel na het algemene terreuralarm. Ook de sluiting van de luchthaven draagt bij aan de stevige achteruitgang van het aantal boekingen en het hoge aantal annuleringen.

Meest gelezen