Lonen stijgen sneller dan verwacht

In 2016 eindigt de indexsprong en de lonen en uitkeringen zullen dit jaar en begin volgend jaar stijgen. Goed nieuws dus, al valt het te betwijfelen of u met dat loon ook meer zult kunnen doen. De regering had alleszins niet gerekend op deze vroege indexsprong.

In 2015 werd de indexsprong van kracht. De regering-Michel voerde de maatregel in om de bedrijven meer zuurstof te geven en om onze concurrentiepositie te verbeteren. Onze lonen en uitkeringen stegen niet meer als het leven duurder werd (als de inflatie steeg).

Aan die sprong komt dit jaar een einde, kreeg de krant De Tijd te horen in regeringskringen. De spilindex zou worden overschreden en daardoor stijgen enkele maanden later al de uitkeringen en de lonen van ambtenaren. Dat zou gebeuren in juli of augustus. In januari 2017 zouden dan de meeste privélonen volgen.

Eigen schuld

Dat is uiteraard slecht nieuws voor de regering. Die had gehoopt dat de lonen en uitkeringen pas in 2017 zouden beginnen te stijgen. Toch is de stijging van de lonen een rechtstreeks gevolg van een regeringsbeslissing.

Omdat de Vlaamse regering beslist heeft om een extra heffing op de elektriciteitsprijs in te voeren om de kost van de zonnepanelensubsidiëring op te vangen, stijgt de prijs van elektriciteit dit jaar hard. Ook de btw-verhoging, van 6 naar 21 procent, stuwt de stroomprijs vooruit.

Omdat energie zwaar doorweegt in de indexkorf stijgt de inflatie bij ons veel harder dan in de buurlanden (in maart: 2,24 procent). Het is net die inflatie die de lonen dit jaar en begin volgend jaar zal doen stijgen. Daardoor komt onze concurrentiepositie weer in gevaar, want in onze buurlanden bestaat de loonindexering niet, waardoor Belgisch personeel plotsklaps duurder wordt dan personeel in de ons omringende landen.

Lenen nooit zo goedkoop

Paradoxaal genoeg zullen veel mensen de loonstijging moeten gebruiken om hun duurdere elektriciteitsrekening te betalen, al zal dat in veel gevallen zelfs niet volstaan. Van de opbrengst van uw spaarrekening zult u het niet moeten hebben. Eergisteren verlaagde BNP Paribas Fortis de spaarrente naar 0,11 procent, het wettelijke minimum. Andere banken zullen volgen.

De lage rentes zijn wel goed nieuws voor wie veel geld leent. Geld lenen om een huis of een auto te kopen, was nog nooit zo goedkoop. Bovendien worden uw schulden door de stijgende inflatie minder waard. Het geld laten rollen, lijkt dus geen slecht idee, maar vergeet uw energiefactuur niet.

Meest gelezen