President Zuma verontschuldigt zich voor schandaal

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft zich in een tv-toespraak geëxcuseerd voor zijn aanpak van een schandaal. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij 16 miljoen euro overheidsgeld gebruikt heeft om zijn privé-woning te verbouwen.
Het omheinde huizencomplex van Zuma in Nkandla in KwaZulu Natal.

Het grondwettelijk hof heeft geoordeeld dat wat Zuma deed ongrondwettelijk is. Maar Zuma zelf zegt dat hij te goeder trouw gehandeld heeft en hij heeft beloofd dat hij de uitspraak van het hof, dat hij een deel van het geld moet terugbetalen, zal respecteren.

De schatkist moet nu binnen 60 dagen uitmaken welk deel van het geld niet gebruikt werd om de veiligheid van de woning te verbeteren, en Zuma moet dat dan binnen 45 dagen terugbetalen. Met het geld zijn onder meer een zwembad en een kippenren aangelegd.

De grootste oppositiepartij in Zuid-Afrika heeft gezegd dat ze stappen zal ondernemen om Zuma te laten afzetten. Voor een afzetting is echter een tweederdemeerderheid vereist en het African National Congress van Zuma heeft een confortabele meerderheid in het parlement. Eerder dit jaar heeft het ANC al een motie van wantrouwen tegen Zuma verworpen, en het lijkt uitgesloten dat de partij nu zijn afzetting zou goedkeuren.