"The next Rembrandt" onthuld in Amsterdam

Vandaag is in Amsterdam "The next Rembrandt" onthuld, een 3D-portret van Rembrandt dat ontworpen is met behulp van algoritmes en software. Het portret bestaat uit 148 miljoen pixels en is gebaseerd op 168.263 fragmenten van Rembrandts schilderijen. Het project heeft anderhalf jaar in beslag genomen en wordt vandaag voor het eerst getoond aan het grote publiek in Amsterdam.

Bas Korsten, creative director bij reclamebureau J Walter Thompson in Amsterdam, heeft het project geleid. "The next Rembrandt" kwam er op vraag van de ING Bank, die "haar innovatie in de bankenwereld wilde weerspiegelen in de wereld van de kunst en cultuur".

In het begin kreeg Korsten heel wat kritiek over zich heen van mensen die het project onhaalbaar vonden. Maar nu, na anderhalf jaar hard werk, is hij trots op het eindresultaat. “Er zijn momenten geweest waarop we dachten dat we het niet gingen halen… het is te overweldigend, er is te veel informatie. Maar uiteindelijk hebben we nu wel iets degelijks om aan de mensen te tonen”, klinkt het.

Samen met een team van datawetenschappers, ingenieurs en kunsthistorici heeft Korsten het werk van Rembrandt nauwkeurig bestudeerd om te weten te komen wat van een Rembrandt nu echt een Rembrandt maakt. Ze bestudeerden bijvoorbeeld de geometrie, het verfmateriaal dat hij gebruikte of hoe hij een gezicht schilderde. Het team heeft dan geprobeerd om die typische eigenschappen van Rembrandt te gebruiken voor hun 3D-portret.

"Enkel Rembrandt kan een Rembrandt maken"

Korsten benadrukt wel dat het niet zijn bedoeling was om een nieuwe Rembrandt te maken. Doel was om iets nieuws te creëren gebaseerd op Rembrandts werk. “Enkel Rembrandt kan een echte Rembrandt maken”, zegt hij.

Ook nu komt er nog heel wat kritiek op het project van mensen die vinden dat je niet prutst met het werk van Rembrandt. Maar er komen ook heel wat positieve reacties van mensen die vinden dat de schilder en zijn werk op deze manier levend gehouden worden. Bovendien kan "The next Rembrandt" ook zorgen voor nieuwe inzichten in Rembrandts werk.

Meest gelezen