Gedaan met de Spaanse siësta? Premier stelt aloude traditie in vraag

De Spaanse premier Mariano Rajoy wil een einde maken aan de siësta in zijn land. Dat staat in een uitgebreid plan, waarmee hij Spanje economisch wil afstemmen op de rest van Europa. Makkelijk wordt zo'n beslissing allerminst, want het gaat om een diepgewortelde en aloude traditie.

Wie al eens naar Spanje op reis gaat, weet het maar al te goed: de Spanjaard en zijn middagdutje gaan hand in hand. Een lange traditie die zijn oorsprong kent bij de landarbeiders, die maar beter niet konden werken op de warmste uren van de dag.

Daardoor is de werkdag van de Spanjaarden tot op vandaag nog steeds heel wat anders dan in de rest van Europa. Zij starten hun werkdag - net als op andere plekken - rond 9 uur, maar nemen om 14 uur een - vrij lange - middagpauze tot zo'n 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot 20 uur.

Kritiek

Een traditie, dus, maar wel één waar de afgelopen jaren al heel wat kritiek op kwam, onder meer vanuit Europa. En ook binnen Spanje is lang niet iedereen meer overtuigd van het nut ervan. Nu komt premier Rajoy met een grootschalig plan dat het land economisch moet afstemmen op de rest van Europa. Daarbij wordt ook de siësta in vraag gesteld. Want rond 17 uur - als de Spanjaarden weer naar kantoor gaan - stopt de werkdag voor heel wat anderen, waardoor er amper nog contact mogelijk is met de rest van Europa.

"Het plan doorvoeren zal niet zo makkelijk zijn", zegt correspondent Sven Tuytens in "De ochtend" op Radio 1."Het gaat om een diepgewortelde traditie en ook de eetgewoontes van de Spanjaard zullen dan moeten worden aangepast. Hier in Spanje eten ze rond de middag vrij uitgebreid en zwaar, waardoor ze nood hebben aan een dutje. Het wordt heel moeilijk om dat allemaal aan te passen. Dit heeft zo'n grote economische gevolgen dat ook de vakbond en het bedrijfsleven zullen moeten meebeslissen."

Groter plan

In het plan komen nog heel wat andere maatregelen voor. Zo wil de premier ook de tijdszone van het land aanpassen. Spanje hoort eigenlijk thuis in de tijdzone van Groot-Brittannië, maar dat werd onder dictator Franco aangepast naar die van Parijs omdat hij niets meer wou te maken hebben met Groot-Brittannië. Een maatregel die nooit is teruggeschroefd.

Hoe dan ook zijn de plannen nog niet voor meteen. Het Spaanse parlement moet zich nu over de voorstellen buigen en eventueel stemmen. En dan is maar de vraag of de politiek zich openlijk tegen de - felgesmaakte - siësta durft te keren.

Meest gelezen