Herne schakelt privébewakingsfirma in om veiligheid te garanderen

De gemeente Herne, in Vlaams-Brabant, schakelt een privébewakingsfirma in om de veiligheid van de gemeente te garanderen. Herne is de eerste Belgische gemeente die voor deze aanpak kiest.
Gemeentehuis Herne

De voorbije twee maanden ontving de politie maar liefst vijftig meldingen van inbraken, normaal gezien het gemiddeld aantal meldingen op een heel jaar. Volgens burgemeester Kris Poelaert (CD&V) volstaat de capaciteit van de lokale politie niet om de veiligheid in de gemeente te garanderen, een samenwerking met een privébewakingsfirma ziet hij dan ook als enige oplossing. 

"Om het veiligheidsgevoel verder te kunnen garanderen, moésten we wel actie ondernemen. Als overheid kunnen we het probleem immers niet alleen oplossen: onze politiezone is te uitgestrekt. Daarom zagen we ons genoodzaakt om een beroep te doen op de diensten van een private bewakingsfirma", legt hij uit.

Niet patrouilleren op openbare weg, wel bewaking gebouwen

Private bewakingsfirma's mogen wettelijk gezien niet patrouilleren op de openbare weg, maar ze mogen wel de eigendommen van de gemeente bewaken. "Securitas zal bij het uitvoeren van haar opdracht zeker de wet respecteren", beklemtoont Poelaert. "Gebouwen bewaken is wél toegestaan. De patrouille zal dan ook de bewaking van 22 gebouwen verzorgen, maar op de routes tussen die gebouwen knijpt hij natuurlijk zijn ogen niet dicht. Als hij onderweg iets verdachts ziet, zal hij de politie verwittigen, zoals ook elke burger hoort te doen."

Door een beroep te doen op de patrouille van Securitas krijgt de politie op deze manier niet alleen nuttige informatie binnen, de patrouilles werken ook ontradend voor mogelijke inbrekers, denkt Poelaert. Hij is naar eigen zeggen tevreden met deze oplossing, al vindt hij het jammer dat hij via een omweg moeten werken.

"Het zou wel helpen mocht de wetgeving versoepelen, zodat we in de toekomst de diensten van een private bewakingsfirma kunnen gebruiken voor pure bewaking van het grondgebied. Een aangepaste wetgeving kan ervoor zorgen dat private bewakingsfirma's wel mogen patrouilleren en vaststellingen mogen doen op de openbare weg. Anders dan de politie zouden ze dan wel niet mogen tussenkomen."

Meest gelezen