Nokia schrapt 166 banen in België

Nokia, de Finse fabrikant van telecomapparatuur, sluit na de overname van Alcatel-Lucent zijn vestigingen in Herentals en Mechelen. In totaal verdwijnen zo'n 166 banen in Antwerpen, Herentals en Mechelen. Dat is vanochtend aangekondigd tijdens twee bijzondere ondernemingsraden.

De directie bevestigt dat de vestigingen in Herentals en Mechelen dicht gaan. 40 banen van de ongeveer 100 verdwijnen. Voor de 60 overige werknemers zou een plaats gezocht worden in Antwerpen of Gosselies.

"Voor een groot stuk is het een efficiëntieoefening", zegt Peggy Schuermans van LBC-NVK. "Het is Nokia dat Alcatel-Lucent heeft overgenomen, dus wat ondersteunende diensten betreft, gaan de dubbele functies eruit. Er wordt ook gekeken waar men wil op inzetten."

Vakbonden: "Hertewerkstelling niet realistisch"

De vakbonden geloven niet in een hertewerkstelling binnen Alctal-Lucent omdat ook in Antwerpen 126 functies in 3 jaar tijd zouden verdwijnen. "Wij denken dat dit niet realistisch is. Het zal afhangen van competenties die mensen hebben. Er zijn nog openstaande functies, maar of dit één op één gaat zijn, daar vrees ik voor", zegt Schuermans.

"Het personeel reageert vrij aangeslagen", vervolgt Schuermans. "Niemand had dit zien aankomen. Men had eerder gedacht dat het in Antwerpen zwaarder zou vallen."

De vakbonden gaan nu met de directie praten om te bekijken of er geen mogelijkheden zijn om ontslagen te vermijden of naar beneden te halen. Het bedrijf gaat wel verder investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is Nokia in België nog op zoek naar 80 ingenieurs. Op dit ogenblik werken er nog ruim 1.400 mensen voor Nokia in België.

Meest gelezen