Vier VRT-documentairereeksen genomineerd op Docville

De documentairereeksen "Een kwestie van geluk", "Slijk", "Terug naar eigen land", Spul" en "Archibelge" dingen mee naar de prijs voor Beste Televisiedocumentaire op het documentairefestival Docville in Leuven. Opmerkelijk, van de 5 genomineerde reeksen zijn er 4 op Eén of Canvas uitgezonden.

Voor de tweede maal reikt het Leuvense documentairefestival Docville de prijs voor de Beste Televisiedocumentaire uit; een prijs die gaat naar de strafste documentairereeks die op één van de Vlaamse zenders te zien was het afgelopen jaar. De organisatie focust naar eigen zeggen op televisie met visie en engagement. "Geen plat effectbejag dat we kennen van reality-tv, maar documentaires die getuigen van waar auteurschap en gemaakt met grote integriteit", klinkt het.

De winnaars worden bekend gemaakt op 7 mei 2016. Hieronder vindt u alle genomineerde documentairereeksen met commentaar van de jury. Vier programma's zijn op een VRT-zender uitgezonden, "Terug naar eigen land" met Martin Heylen wordt uitgezonden op Vier.

De genomineerden:

"Een kwestie van geluk" (Eén)

Regisseur Kat Steppe biedt een integere kijk op de inwoners van Borgerhout en Antwerpen-Noord, twee wijken waar meer dan 170 nationaliteiten op een zakdoek samenleven. De erg uiteenlopende personages weerspiegelen de verscheidenheid van de buurt.

Maker: Kat Steppe

"Slijk" (Canvas)

Een ander soort sportdocumentaire die niet de traditionele sportgrootheden volgt, maar op zoek gaat naar de poëzie in de sport en de passie tussen de modder. Een productie van de jonge honden van productiehuis Diplodokus.

Makers: Lennart Stuyck, Maarten Bernaerts, Bram Conjaerts, Jeremy De Ryckere, Mathijs Vleugels, Ruben Vermeersch.

"Terug naar eigen land" (Vier)

Weinig programma's waren zo spraakmakend afgelopen jaar. De BV's in deze documentairereeks staan een sterke maatschappelijke relevantie niet in de weg. Dit programma brengt snoeihard en confronterend de realiteit van de vluchtelingencrisis in beeld.

Makers: Martin Heylen, Kristiaan Vanhalle, Bjorn Boerjan, David Madder

"Spul" (Canvas)

Een visueel sterke en inhoudelijk diepgaande blik op wat doping fysiek en mentaal doet met een sporter. De reeks gaat voorbij aan de gemediatiseerde hysterie en (soms hypocriete) verontwaardiging die meestal gepaard gaat met dopingzaken.

Makers: Guillaume Graux, Jan Antonissen

"Archibelge" (Eén)

Een indringende en visueel verrassende kijk op de Belgische architectuur, waarbij het soms merkwaardige uitzicht van ons land wordt bekeken vanuit de identiteit van de Belgen, meer bepaald de manier waarop we werken, wonen en ons ontspannen.

Makers: Sofie Benoot, Olivier Magis, Gilles Coton

Meest gelezen