"Een derde minder omzet door aanslagen"

Kleine ondernemingen, handelaars en horecazaken boeken een derde minder omzet door de terreuraanslagen. Dat zeggen Unizo en Horeca Vlaanderen. Het omzetverlies is ruim twee weken na de aanslagen in Brussel en Zaventem nog niet voorbij, klinkt het.
Nicolas Lambert

De horecasector is het zwaarst getroffen, zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. Zo zeggen zeven op de tien horeca-uitbaters economische schade te hebben geleden, in andere sectoren is dat zestig procent. "De horeca wordt tot drie keer toe getroffen. Op de dag van de aanslagen komen er veel annulaties binnen, net als de dagen erna én er komen geen nieuwe boekingen binnen."

Het probleem zou zich uitstrekken tot in West-Vlaanderen en Limburg. "Vooral bij buitenlandse boekingen gaat men weinig verschil maken tussen de hoofdstad Brussel en de andere gebieden in ons land. Wanneer bv. Amerikaanse of Japanse bedrijven beslissingen nemen dan doen ze dat voor het hele land en niet alleen voor de hoofdstad."

Een op de zes ondernemers maakt gebruik van tijdelijke werkloosheid voor het personeel. Unizo en Horeca Vlaanderen willen een grote campagne om ons land een beter imago te geven in het buitenland. Ook vragen ze om Brussels Airport zo snel mogelijk weer op volle kracht te laten draaien.

Onderzoek

Unizo deed samen met Horeca Vlaanderen een rondvraag bij 705 ondernemers, vooral uit de horeca, zowel in Vlaanderen als Brussel. Voor Brussel voerden de organisaties diepte-interviews uit en zijn geen cijfers beschikbaar. Van de West-Vlaamse ondernemers blijkt een derde schade te hebben geleden op 22 maart zelf. In Antwerpen gaat het om een vijfde, in Limburg een tiende.

Meest gelezen