Meisje keert terug van schoolreis met gevaarlijke variant hersenvliesontsteking

Een leerlinge van een middelbare school in Neerpelt, in Limburg, ligt met een hersenvliesontsteking in het ziekenhuis. Het gaat om de bacteriële variant van de ziekte, dat is de meest gevaarlijke. Het meisje liep de besmetting op tijdens een schoolreis naar Rome. Haar gezondheidstoestand is nog steeds zeer ernstig, maar ze is aan de beterhand.

Het meisje keerde zondag terug uit Italië. Haar vader is huisarts en merkte maandagochtend dat er iets mis was. Hij herkende de symptomen van een hersenvliesontsteking en bracht haar meteen naar het ziekenhuis. Momenteel wordt ze op de dienst intensieve zorg van het UZ Gasthuisberg in Leuven verzorgd. Haar gezondheidstoestand is nog steeds ernstig, maar ze is wel aan de beterhand, zegt de woordvoerster van het ziekenhuis.

Op de schoolreis waren zo'n honderd laatstejaars van het Sint-Hubertuscollege in Neerpelt mee. Ze zijn allemaal ingelicht. "Er waren twee groepen", vertelt Annemie Forier van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Je had mensen die op dezelfde kamer sliepen en je had er die op dezelfde bus zaten. Zij hebben een brief gekregen om naar de huisarts te gaan om een preventief antibioticum te krijgen. De anderen moeten opletten of ze symptomen hebben en met die brief ook naar de huisarts gaan."

De symptomen van hersenvliesontsteking lijken op die van de griep: spierpijn, hoofdpijn en koorts. Als het verder evolueert, moet de patiënt overgeven.

Voorlopig is er nog geen melding van nieuwe gevallen.

Wat is hersenvliesontsteking?

Hersenvliesontsteking is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. Het gaat om een ernstige besmettelijke aandoening. Vooral kinderen, jongeren en mensen met een zwakke afweer zijn vatbaar. Hersenvliesontsteking komt veel voor in de winter en de lente maar kan ook voorkomen in de rest van het jaar.

De aandoening begint vaak met een plotse hoge koorts. Zich onwel voelen, hoofd- en spierpijn en koude rillingen zijn andere symptomen. In een latere fase kun je een stijve nek krijgen. Andere klachten zijn een verminderde eetlust, braakneigingen, misselijkheid, een suf gevoel en pijnlijke gewrichten. Er kunnen ook vlekken ontstaan op je huid.

Bij een bacteriële hersenvliesontsteking evolueren de symptomen sneller dan bij de virale vorm. Die laatste is zelden levensbedreigend. Een bacteriële hersenvliesontsteking moet snel behandeld worden en kan dodelijk zijn.

Meest gelezen