Bourgeois beschermt "laatste gebouw van expo 1913"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) start een beschermingsprocedure voor de Sint-Gerardusschool in Gent. Dat laat zijn kabinet weten. Het gebouw is de enige resterende constructie van het "moderne dorp" op de wereldtentoonstelling van 1913.

De voorbije maanden heeft de actiegroep "Red het laatste gebouw van de expo 1913" tegen de sloop van de Sint-Gerardusschool in de Harelbekestraat in Gent gestreden. Het gebouw in de buurt van het UZ zou plaatsruimen voor een nieuw warenhuis, maar de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de bouwvergunning in december.

Minister-president Bourgeois die ook voor Onroerend Erfgoed is bevoegd, start nu een beschermingsdossier voor de school op. Het gebouw staat voorlopig enkel op de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

"Het schooltje is vandaag het enige gerecupereerde gebouw van de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent", aldus Bourgeois. "Deze Sint-Gerardusschool weerspiegelt de visie, de architecturale principes en de bouwstijl voor scholen in een landelijke context ten tijde van de Wereldtentoonstelling van 1913 en is hierdoor uniek."

De Sint-Gerardusschool is opgetrokken uit bak- en zandsteen in neotraditionele stijl, geeft zijn kabinet nog mee. Volgens de bouwaanvraag van 1913 omvat het schooltje twee klaslokalen die door een deur met elkaar zijn verbonden.

De voorlopige bescherming zal vermoedelijk tegen de zomer rond zijn. Daarna volgt een openbaar onderzoek vooraleer de definitieve bescherming wordt uitgeroepen.

Meest gelezen