Mohamed Abrini opgepakt, waarschijnlijk "man met het hoedje"

Mohamed Abrini (31) is opgepakt in Anderlecht. Hij is meer dan waarschijnlijk de "man met het hoedje", de derde terrorist vanop Zaventem die nog gezocht werd. Dat heeft VRT Nieuws vernomen uit verschillende bronnen. Hij werd al sinds de aanslagen in Parijs gezocht. Ook een tweede verdachte, Osama Krayem, is gearresteerd. Het gaat om de man die in het metrostation Pétillon in Brussel een vluchtig contact heeft gehad met de kamikaze die zich opblies in het metrostation Maalbeek.

Na vijf maanden zoeken heeft de politie vanmiddag dan toch Mohamed Abrini kunnen arresteren. Dat gebeurde niet tijdens een huiszoeking, maar wel op straat. Abrini werd in Anderlecht samen met twee kompanen door politiemannen in burger opgepakt en in gewone auto's weggevoerd. Dat gebeurde zeer snel en veel omstaanders hebben blijkbaar niets gemerkt. Eerder vanochtend werd zijn kompaan Osama Krayem samen met een andere medestander door de politie gevat in Laken. In totaal zijn vandaag dus vijf mensen opgepakt.

Abrini was één van de belangrijkste terroristen die gezocht werden in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en Brussel. Of hij de "de man met de hoed" was in Zaventem, wil het parket nog niet met zo veel woorden bevestigen, maar dat wordt erg waarschijnlijk geacht.

Van Mohamed Abrini zijn er sporen gevonden in het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek waar de aanslagen van Brussel en Zaventem zijn voorbereid en waar de onderzoekers springstof en een koffer met vijzen en bouten en dergelijke gevonden hebben. Het is ook het adres van waar de daders van de aanslag in Zaventem met een taxi zijn vertrokken. Zijn sporen zijn ook gevonden in een andere flat in Schaarbeek waar bommengordels voor de aanslagen in Parijs zouden zijn gemaakt.

Mohamed Abrini is een man van Marokkaanse origine uit Sint-Jans-Molenbeek met een misdadig verleden. Hij heeft in de gevangenis gezeten wegens een gewapende overval. Zijn broer Souleymane is naar Syrië getrokken en is daar omgekomen. Zelf is Mohamed in juni vorig jaar naar Turkije gereisd, maar of ook hij in Syrië is geweest, is niet duidelijk.

Op 24 november vorig jaar komt Mohamed Abrini voor het eerst in beeld wanneer de federale politie een foto van hem verspreidt. Op 11 november 2015, twee dagen voor de aanslagen in Parijs, voert hij zijn vriend Salah Abdeslam naar de Franse hoofdstad. Het duo wordt gefilmd door de bewakingscamera's van een servicestation langs de autosnelweg. De Renault Clio waarmee Abrini rijdt, zal twee dagen later worden gebruikt bij de aanslagen tegen het Stade de France.

In Alfortville, een zuidelijke voorstad van Parijs, huren Abrini en Abdeslam een studio. Daar zullen de terroristen overnachten die op 13 november toeslaan in de Parijse concertzaal Bataclan.

Even terug naar Molenbeek

Vermoed wordt dat Abdeslam en Abrini weer zijn teruggekeerd naar België, want op 12 november worden ze om 3 uur 's nachts gefilmd door een bewakingscamera in Sint-Jans-Molenbeek. Op die beelden is ook Brahim Abdeslam te zien, een van de zelfmoordterroristen in Parijs.

Het drietal vertrekt met twee gehuurde auto's naar een safehouse in Charleroi, waar zich ook Abdelhamid Abaaoud bevindt. Abaaoud wordt zowat beschouwd als het brein van de aanslagen in Parijs. Hij kwam om tijdens een politieactie in Saint-Denis.

Abrini duikt daarna onder met andere voortvluchtigen met wie hij ongemerkt de aanslagen in Brussel en Zaventem plant.

Sinds de aanslagen in Parijs werd Mohamed Abrini intensief opgespoord. Hij stond op de lijst met meest gezochte criminelen van Europa. Salah Abdeslam stond eerder als nummer 1 op die lijst. Het is nog niet duidelijk of het opsporingsfilmje van gisteren rechtstreeks tot zijn aanhouding geleid heeft.

Tweede verdachte Osama Krayem is Naïm al-Hamed

De tweede verdachte die is opgepakt, is Osama Krayem, de man die in het metrostation Pétillon in Brussel een vluchtig contact heeft gehad met Khalid El Bakraoui (dat was te zien op camerabeelden, nvdr), de kamikaze die zich opblies in het metrostation Maalbeek.

Krayem blijkt Naïm al-Hamed te zijn, die eerder al genoemd werd als mogelijke verdachte na de aanslagen in Brussel en Zaventem. Hij is 28 jaar en had een vals Syrisch paspoort. Hij werd vandaag opgepakt in Laken.

"Hij werd ook gefilmd in shoppingcentrum City 2 (in de Nieuwstraat in Brussel, nvdr) toen de koffers werden aangekocht die op Zaventem werden opgeblazen", zei VRT-journaliste Caroline Van den Berghe in het "Extra Journaal". Osama Krayem zou een teruggekeerde Syriëstrijder zijn.

Wie is Mohamed Abrini?

Herbekijk het "Extra Journaal"

Meest gelezen