Myanmar laat politieke gevangenen vrij

In het Zuidoost-Aziatische land Myanmar (Birma) is een eerste groep van politieke gevangenen vrijgelaten. Dat was een belofte van de nieuwe regeringsleidster Aung San Suu Kyi om alle politieke gevangenen vrij te laten. Myanmar heeft meer dan een halve eeuw lang onder een militaire dictatuur geleefd.

Begin deze maand heeft de militaire junta de macht officieel overgedragen aan de democratisch verkozen regering die onder leiding staat van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi.

Die had gisteren beloofd om alle politieke gevangenen vrij te laten. Vandaag is een eerste groep dan uit de gevangenis gelaten en dat leidde tot emotionele scènes met veel familieleden die hen kwamen ophalen. Het gaat om studenten die in maart vorig jaar waren opgepakt door de junta.

De volgende dagen zouden nog honderden andere mensen worden vrijgelaten. Dat hangt nog af van een aantal juridische regelingen. Hoe dan ook lijkt een nieuw tijdperk begonnen nu een einde is gekomen aan een opeenvolging van militaire regimes die meer dan een halve eeuw de plak hebben gezwaaid over het land.

Aung San Suu Kyi is zelf lange tijd gevangene geweest onder de junta, zij het meestal onder huisarrest. Haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) heeft onlangs overtuigend de verkiezingen gewonnen en is sinds begin deze maand aan de macht. Grondwettelijk kan ze zelf geen president zijn, maar haar vertrouweling Htin Kyaw heeft die positie nu ingenomen. Aung San is minister van Buitenlandse Zaken en zit de regering voor.