N-VA verliest fors in meest recente peiling, maar blijft de grootste

N-VA krijgt in de nieuwe peiling van La Libre en de RTBF een klap van ruim 6 procent in vergelijking met de verkiezingen van 25 mei 2014 tot nog 25,6 procent. Vlaams Belang verdubbelt de aanhang tot 12,4 procent en is nog minder dan een procent kleiner dan Open VLD dat met 13,3 procent ruim 2 procent inlevert. Aan Franstalige kant verliest PS vooral in de Kamer fors en MR vooral in het Waals Parlement.

N-VA zakt zowel voor de Kamer als het Vlaams Parlement naar respectievelijk 25,6 en 25,3 procent, een daling van ruim 6 procent. Maar de kloof met de nummer 2, CD&V, blijft groot. De christendemocraten blijven constant (-0,3 procent) in de Kamer maar boeten op Vlaams niveau 3 procent in tot 17,4 procent.

De SP.A wipt met een groei van een half procent over Open VLD die onder de 14 procent duikt. Vlaams Belang spurt van minder dan 6 procent bij de verkiezingen naar ruim 12 procent (12,4% Kamer, 12,9% Vlaanderen). Groen sluit de rij maar dankzij een groei van anderhalf procent overschrijdt de partij de symbolische 10 procentdrempel.

Franstalig België

In Franstalig België verliezen de drie traditionele partijen wat van hun pluimen. PS blijft de grootste partij, maar duikt onder de 30 procent tot 26,4 procent in de Kamer, en 28,1 procent in het Waals Parlement. De MR weet het verlies federaal te beperken tot minder dan 2 procent. De kloof met de PS krimpt tot 2,5 procent. CDH zakt in beide parlementen onder de 13 procent en ziet Ecolo naderen dat over de 10 procent wipt (11,1% Kamer, 10,2% Wallonië).

De PVDA is de grote winnaar met een bijna verdubbeling van de verkiezingsscore tot 10,4 procent in de Kamer en 10,1 procent in het Waals parlement. De PP haalt net de kiesdrempel met 5,5 procent.

De peiling werd via het internet afgenomen tussen 31 maart en 4 april bij 2.860 Belgische kiezers. De foutenmarge bedraagt 3,2 procent.

Meest gelezen