Osama Krayem, contactpersoon in metro, is opgepakt

Vandaag is naast Mohamed Abrini ook een andere terreurverdachte, Osama Krayem of Naïm al-Hamed, opgepakt. Dat was de man met de rugzak die kort contact had met Khalid El Bakraoui, kort voor die zich opblies in de metro in Maalbeek. Krayem was ook betrokken bij de voorbereiding van de aanslag in Zaventem.

Het federaal parket heeft vanavond bevestigd dat de gezochte terreurverdachte Osama Krayem -of Naïm al-Hamed zoals hij zich soms ook noemt- vanochtend is opgepakt door de politie in Laken. Samen hem werd ook een zekere Hervé BM opgepakt, waarover verder niets bekendgemaakt is. In totaal zijn dus vijf terreurverdachten gevat.

Het DNA van Osama Krayem is gevonden in de flat aan de Max Roosstraat in Schaarbeek van waaruit de drie terroristen op 22 maart zijn vertrokken naar de luchthaven van Zaventem. Krayem werd ook gefilmd door een bewakingscamera in het winkelcentrum City 2 toen hij daar de koffers kocht die de terroristen in Zaventem hebben laten ontploffen.

Krayem wordt ook in verband gebracht met de aanslag in het metrostation Maalbeek korte tijd na de explosies in Zaventem. Hij is gefilmd in het station Pétillon toen hij daar een kort gesprek had met Khalid El Bakraoui, die zichzelf kort daarop opblies in Maalbeek.

Osama Krayem droeg toen dezelfde rugzak als El Bakraoui en mogelijk zou daarin ook een bom gezeten hebben. Hij sloeg op de vlucht en kon dus vandaag worden opgepakt in Brussel, maar het federaal parket wil nog niet 100% bevestigen dat Krayem die man op de bewakingscamera's is.

Krayem is een directe medeplichtige van de twee aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel. Hij is begin oktober door de politie opgemerkt in gezelschap van Salah Abdeslam en Amine Choukri tijdens een controle in de Duitse stad Ulm. Abdeslam zou Krayem toen opgehaald hebben, toen die terugkeerde uit Syrië.

Via Zweden en Syrië naar Brussel

Osama Krayem komt uit Syrië, maar heeft de Zweedse nationaliteit. Hij is is opgegroeid in de Zweedse stad Malmö in een probleemwijk met migranten, criminaliteit en bendes. Krayem zou daar "jeugdprojecten" gefinancierd hebben, maar het vermoeden bestaat dat hij op die manier jongeren wou rekruteren voor jihadistische bendes.

Hoe dan ook was Krayem één van de eerste Zweedse "Syriëgangers". Hij is op 20 september vorig teruggekeerd en via het Griekse eiland Leros Europa binnengekomen. Dat is dezelfde dag als Amin Choukri, de man die op 18 maart samen met Salah Abdeslam in Molenbeek is opgepakt. De drie zouden samen gecontroleerd zijn in Ulm op hun weg naar ons land.

Dat was de periode dat ook Abdelhamid Abaaoud (door politie gedood in Parijs) en Najim Laachraoui (opgeblazen in Zaventem) vanuit Syrië terugkeerden naar Europa, met de bedoeling om terreuracties voor te bereiden en cellen te activeren. De Franse politie brengt Krayem dan ook in verband met de twee bovenstaande en gedode terroristen, maar ook met Mohamed Abrini die vandaag is opgepakt.

Meest gelezen