Abrini bekent dat hij "man met het hoedje" is

Mohamed Abrini heeft bekend dat hij de man met het hoedje is, de zogenoemde derde man van de aanslag op Zaventem. Hij is een van de vier verdachten die gisteren zijn opgepakt in het kader van het terreur-onderzoek, en vandaag zijn aangehouden.

Het federaal parket heeft vanavond bevestigd dat Mohamed Abrini de derde man is die aanwezig was bij de aanslagen in de luchthaven, en dus "de man met het hoedje" is .

Abrini ging tot bekentenissen over nadat hij geconfronteerd was met de resultaten van de diverse onderzoeken "Hij heeft uitgelegd dat hij de vest in een vuilbak heeft gegooid en zijn hoedje nadien heeft doorverkocht."

Bewakingsbeelden

De "man met het hoedje" werd gefilmd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. Hij liep samen met de twee daders achter een karretje met bagage door de vertrekhal. Hij liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten, maar uiteindelijk pas ontplofte toen iedereen al geëvacueerd was.

Mohamed Abrini werd vrijdagnamiddag gearresteerd op het Albertplein in Anderlecht. "De vingerafdrukken en het DNA van Abrini werden niet alleen teruggevonden in de schuilplaatsen in de Max Roosstraat (waar de aanslagen van Brussel en Zaventem zijn voorbereid en waar de onderzoekers springstof en een koffer met vijzen en bouten en dergelijke gevonden hebben. Het is ook het adres van waar de daders van de aanslag in Zaventem met een taxi zijn vertrokken) en de Henri Bergéstraat in Schaarbeek (waar bommengordels voor de aanslagen in Parijs zouden zijn gemaakt), maar ook in het voertuig Renault Clio dat werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs", aldus de parketwoordvoerder.

"Naar Abrini werd in het verleden al een opsporingsbericht uitgevaardigd in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Hij werd opgemerkt in het gezelschap van Salah Adbeslam, op 11 november 2015, omstreeks 19 uur in een tankstation in Ressons, op de autosnelweg richting Parijs. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat Abrini en Salah Abdeslam vlak voor de aanslagen in Parijs het apparthotel huurden in Alfortville waar enkele van de zelfmoordterroristen net voor de aanslagen verbleven."

Mohamed Abrini is een man van Marokkaanse origine uit Sint-Jans-Molenbeek met een misdadig verleden. Hij heeft in de gevangenis gezeten wegens een gewapende overval. Zijn broer Souleymane is naar Syrië getrokken en is daar omgekomen. Zelf is Mohamed in juni vorig jaar naar Turkije gereisd, maar of ook hij in Syrië is geweest, is niet duidelijk.

Meest gelezen