Bijna helft van de jongeren pleegt "virtueel partnergeweld"

Bijna 40 procent van de jongeren geeft toe sms'jes, mails en Facebookberichten van zijn lief te controleren, en dat zonder medeweten of toestemming van de partner. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) bij 466 jongens en meisjes tussen 16 en 18 jaar uit zeven Vlaamse scholen.
AJ PHOTO / BSIP

Onderzoeker Joris Van Ouytsel licht de cijfers in Het Nieuwsblad toe. Hij spreekt van "virtueel partnergeweld". "Technologische snufjes, zoals smartphones, maken het steeds makkelijker om uw lief te misbruiken, controleren, stalken en lastig te vallen", zegt Van Ouytsel. "En tieners kennen hun grenzen niet. Ze denken soms dat hun extreem controlegedrag oké is. Wachtwoorden of de pincode van de smartphone uitwisselen, zien ze veeleer als een teken van liefde en vertrouwen."

De cijfers

  • 46% stuurt berichtjes om te controleren met wie en waar zijn lief uithangt
  • 45% controleert het Facebookprofiel van zijn lief en spreekt die aan over berichten en foto's
  • 25% zendt zijn liefje, 5 tot 30 keer per uur, berichtjes
  • 40% leest berichten van zijn vriend of vriendin zonder toestemming

Van Ouytsel benadrukt dat dit gedrag niet verontrustend hoeft te zijn. Tieners experimenteren en hebben immers minder ervaring. Toch heeft Amerikaans onderzoek uitgewezen dat het wel eens uit de hand kan lopen. "Iemand virtueel controleren kan een eerste stap zijn naar wat later kan uitmonden in fysiek geweld en andere vormen van psychologisch misbruik."

De Universiteit Antwerpen ziet een rol weggelegd voor scholen. "Het is belangrijk dat jongeren duidelijk wordt gemaakt wat kan en niet kan. Waar de grens ligt. En hoe ze hun privacy nog beter kunnen beschermen." UA plant het onderzoek nog uit te voeren over heel Vlaanderen en stelt dat de huidige cijfers een indicatie zijn.

Meest gelezen