Facebookbericht, DNA en bewakingsbeelden verraadden Osama Krayem

Osama Krayem - een van de terreurverdachten die gisteren is opgepakt - is onder meer door een Facebookbericht opgespoord kunnen worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en heeft ook onze redactie uit goede bron vernomen. Hij was bovendien niet alleen toen hij de tassen ging kopen.
Osama Krayem (rechts) samen met Khalid El Bakraoui in metrostation Pétillon

In het terreurdossier zijn gisteren in totaal vijf mensen opgepakt. Het gaat onder meer om Mohamed Abrini, van wie de kans bestaat dat hij "de man met het hoedje" is van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem. En ook Osama Krayem werd opgepakt. Hij is gefilmd in het station Pétillon toen hij daar een kort gesprek had met Khalid El Bakraoui, die zichzelf kort daarop opblies in Maalbeek.

De speurders kwamen Krayem - die opgroeide in de Zweedse stad Malmö - op het spoor met de hulp van de Zweedse inlichtingendiensten, die de echte naam van de Syriëstrijder doorgaven: Naïm al-Hamed.

Meerdere elementen hebben geleid tot het terugvinden van de man in ons land, zo verneemt VRT Nieuws uit goede bron. Zo werd zijn DNA teruggevonden in de flat aan de Max Roosstraat in Schaarbeek van waaruit de drie terroristen zijn vertrokken naar de luchthaven van Zaventem. Daarnaast speelde ook een Facebookbericht mee dat Krayem eerder deze week stuurde naar zijn jongere broer Anas.

En dan zijn er nog de beelden in het Brusselse shoppingcenter City 2, waarop te zien is hoe hij daar de koffers kocht die de terroristen in Zaventem hebben laten ontploffen. Op de beelden is hij trouwens niet alleen te zien, zo vernam onze redactie. Wie er dan wel op te zien is, is niet duidelijk.

De speurders hebben bovendien veel informatie gevonden op de laptop van zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui, die werd teruggevonden in een vuilnisbak in de Max Roosstraat. Of ook daar informatie opstond die naar Krayem leidde, is niet bekend. Het gaat alleszins om "veel namen en zaken".

Meest gelezen