Nog een zesde terreurverdachte opgepakt in onderzoek aanslagen

Er is gisteren nog een zesde terreurverdachte opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel. Dat heeft VRT Nieuws vernomen. Het gaat om Bilal El Makhoukhi, een Brusselaar die werd veroordeeld op het grote Sharia4Belgium-proces in Antwerpen. Over zijn eventuele rol is nog niets bekend.

De jongeman vertrok in oktober 2012 naar Syrië, maar keerde een dik jaar later al zwaargewond terug naar België. Zijn been moest worden geamputeerd. 

Op het grote sharia4Belgium-proces een dik jaar geleden werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief. De man ging zich aanmelden in de gevangenis, waar ze hem opsloten. En dat was tegen de verwachtingen in van de advocaat, aangezien alle straffen van minder dan drie jaar effectieve celstraf standaard worden omgezet in elektronisch toezicht.

El Makhoukhi verbleef uiteindelijk een week in de cel, na zijn twee maanden voorhechtenis voor het proces. Justitie wilde hem daar graag langer houden, aangezien het om terrorisme ging, maar de advocaat ging in het verzet. Hij benadrukte dat in de omzendbrief, die de straffen regelt, enkel staat dat zedenfeiten een uitzondering zijn om geen elektronisch toezicht toe te passen. Terrorisme is daar niet bij. Bovendien had de man ook medische verzorging nodig voor zijn been, klonk het, waarna hij dan toch onder elektronisch toezicht is geplaatst. Dat toezicht zou zo'n maand geleden beëindigd zijn.

Gisteren werd hij opgepakt in zijn ouderlijke woning in Laken. Wat zijn eventuele rol zou zijn bij de aanslagen in Brussel is nog niet duidelijk.

El Makhoukhi is de zesde verdachte die gisteren werd opgepakt. Het federaal parket had het gisterenavond nog over vijf gearresteerden, onder wie Mohamed Abrini en Osama Krayem.

Meest gelezen