"Speelstraten doen kinderen bewegen en verhogen sociaal contact"

Speelstraten, straten die tijdelijk verkeersvrij gemaakt worden zodat kinderen er veilig kunnen spelen, maken dat kinderen meer bewegen. Ook het sociaal contact tussen buren en kinderen uit de buurt gaat erop vooruit, maar belangrijk is wel dat ouders hun kinderen aanmoedigen om gebruik te maken van de speelstraten. Dat meldt de Universiteit Gent op Buitenspeeldag vandaag.
Archieffoto: Buitenspeeldag editie 2014

In haar doctoraatsonderzoek ging Sara D'Haese van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen na welke factoren het beweeggedrag van kinderen beïnvloeden. Ze focuste daarbij op de invloed van de omgeving. "Voor kinderen is het vooral belangrijk dat de buurtomgeving gemakkelijk toegankelijk is om te wandelen en te fietsen, en dat er voldoende speelruimte is", zegt D'Haese.

Een bewegingsvriendelijke buurt blijkt vooral een grote impact te hebben in buurten waar mensen wonen met een laag inkomen. "Daar is het dus extra belangrijk om voldoende speelruimte te voorzien voor kinderen. Een voorbeeld om op een relatief goedkope manier meer speelruimte te voorzien, zijn speelstraten. Dat zijn straten die tijdelijk verkeersvrij worden gemaakt, zodat kinderen veilig kunnen spelen op straat tijdens de vakantie. Kinderen die in een speelstraat wonen, bewegen meer dan kinderen die niet in een speelstraat wonen. Ze zitten ook minder neer."

Verder gaven bewoners van een speelstraat aan dat ze meer sociaal contact hadden met de buren en dat hun kinderen veel vrienden hadden in de speelstraat. De onderzoekster pleit er dan ook voor om het initiatief uit te breiden naar nog meer straten en meer momenten, ook buiten de vakantieperiodes zoals een zondagnamiddag bijvoorbeeld.

Tegelijk wijst D'Haese erop dat de steun en aanmoediging van de ouders een bepalende factor is voor de mate waarin de kinderen bewegen, ook na de overgang naar de middelbare school.

Meest gelezen