Dronken tienermeisjes benen jongens bij op spoedafdeling

Het aantal tienermeisjes dat door te veel alcohol op de spoedafdeling belandt, evenaart voor het eerst het aantal jongens. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). In totaal zijn in 2014 2.433 minderjarigen met alcoholintoxicatie in het ziekenhuis opgenomen. Dat aantal gaat in stijgende lijn.

In 2014 belandden elke week 47 jongeren tussen 12 en 17 jaar op de spoed door te veel alcohol in korte tijd, het zogenoemde bingedrinken. Het aantal gaat in stijgende lijn. In 2013 ging het nog om 2.376 jongeren. In 15 jaar tijd spreken we van een stijging met de helft.

"Wat opvalt bij de jongeren is dat het aantal meisjes voor het eerst gelijk is aan het aantal jongens", zegt dokter Michiel Callens van het IMA. Volgens hem is er sprake van een gedragsverandering waarbij meisjes veel minder dan vroeger geremd zijn in hun alcoholgebruik. Daarnaast verwijst hij naar de populariteit van zoete alcoholische dranken.

"Alcoholmisbruik is zowel bij jongens als bij meisjes een probleem", zegt kinderarts Jozef De Dooy van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "De meisjes doen hetzelfde als de jongens, maar ze raken wel sneller dronken."

Lichtpuntje

De cijfers tonen dat in 2014 enkele tientallen 12-jarigen door alcoholintoxicatie in het ziekenhuis belandden. Vanaf 16 jaar stijgen de aantallen van alcoholmisbruik sterk. Een lichtpunt: bij de 15-jarigen is het aantal gevallen gedaald, van 481 (2013) naar 418 (2014). Bij de 17-jarigen is er dan weer een stijging van 6 procent.

"De daling voor de groep onder de 16 jaar heeft wellicht te maken met het verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 16", zegt Callens. "Het feit dat vanaf 16 jaar alcoholverkoop is toegelaten, is misschien wel een teken voor hen dat vanaf dan alles kan en mag en moet."

De cijfers per leeftijd:

  • 12 jaar: 38
  • 13 jaar: 55
  • 14 jaar: 188
  • 15 jaar: 418
  • 16 jaar: 738
  • 17 jaar: 996

"Blijvende hersenschade"

Alcoholintoxicatie is verre van onschuldig, benadrukt Callens. "Het is een algemeen maatschappelijk probleem dat men niet beseft dat zeker bij jongeren onder de 18 jaar alcoholintoxicatie kan leiden tot blijvende hersenschade met een intellectueel verlies tot tien punten van het IQ, waardoor sommige jongeren zelfs minder hoge studies kunnen uitvoeren. Daarnaast levert het ook vaak problemen op van ongewenst seksueel gedrag", zegt hij. "Er is echt nood aan sensibilisering."

De experts van het IMA roepen de overheid op om te zorgen voor een goed alcoholplan met effectieve maatregelen en begeleiding van jongeren die met alcoholproblemen kampen.

Meest gelezen