Door lage rentes "toeloop" op vastgoed

Er is sprake van een "toeloop" op vastgoed. Dat zeggen de notarissen, die in het eerste trimester een recordaantal vastgoedtransacties registreerden. Aanleiding zijn de lage rentes.

Uit de notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN) blijkt dat in de eerste drie maanden van dit jaar 9,4 procent meer vastgoedtransacties hebben plaatsvonden dan in het voorgaande kwartaal. Het is van 2007 geleden -de start van de notarisbarometer- dat zoveel transacties (onder vorm van verkoopscompromissen) werden geregistreerd.

Concreet gaat het om zo'n 5.000 vastgoedtransacties meer dan de 50.000 transacties die per kwartaal in 2015 werden gerealiseerd.

De stijging deed zich zowel voor in Vlaanderen (+9,7 procent), Wallonië (+7,1 procent) als Brussel (+16,1 procent). Opvallend is dat de toeloop plaatsvond in het eerste kwartaal: meestal een kalme periode.

Prijzen stabiliseren

Ondanks die stijgende vraag, stabiliseren de prijzen. "Er is voldoende aanbod. Er is geen sprake van oververhitting", aldus Bart Van Opstal van de notarisfederatie. De gemiddelde prijs voor een woonhuis daalde 1,4 procent tot 230.103 euro. In Vlaanderen daalde de gemiddelde prijs naar 253.925 euro (-2,2 procent). De gemiddelde prijs voor een appartement steeg 1,1 procent naar 206.399 euro. In Vlaanderen was er een stijging met 1 procent naar 209.784 euro.

De populariteit van vastgoed heeft alles te maken met de lage rentes. Kredieten zijn erg goedkoop, en sparen bij de bank levert amper nog iets op. "De lage rentes op de spaarboekjes zet mensen ertoe aan uit te kijken naar alternatieven", aldus Van Opstal.

Meest gelezen