Kan een smartphone nefast zijn voor je relatie?

"Ik ben verslaafd aan mijn smartphone. Ik sta ermee op en ga ermee slapen. Ik word wakker, check mijn sms'en en mails en zeg dan pas goeiemorgen tegen mijn man", gaf tv-presentatrice Cath Luyten onlangs toe. Ze is niet de enige. Heel wat mensen zouden zich dan ook ergeren aan het overmatige smartphonegebruik van hun partner. Experten relativeren het probleem en wijzen erop dat erover praten ook hier belangrijk is.

Phubbing. Zo heet het fenomeen waarbij mensen geen aandacht meer hebben voor de personen in hun gezelschap omdat ze te veel met hun smartphone bezig zijn. De smartphone is alomtegenwoordig en alsmaar meer mensen zouden er hinder van ondervinden in hun relatie.

Volgens Mariek Vanden Abeele, onderzoekster bij iMinds, is het vooral belangrijk om je verwachtingen aan elkaar duidelijk te maken. "In de meeste relaties wordt het benoemd als er andere verwachtingen zijn. Als het benoemd wordt, is er de intentie om te verbeteren", zegt ze.

Volgens haar is het grote probleem met de smartphone dat je constant in de verleiding wordt gebracht. We krijgen immers de hele tijd meldingen via onze smartphone. Veel mensen zoeken nog hoe ze die technologie in hun dagelijkse leven kunnen inbouwen.

Geen oorzaak van slechte relatie

Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk heeft aangetoond dat de gemiddelde smartphonegebruiker dagelijks 3,6 uur op zijn smartphone kijkt. Maar, zegt Vanden Abeele, dat gebruik verspreidt zich over een hele dag: “Mensen brengen inderdaad heel veel tijd door op hun smartphone, maar het gaat meestal over sessies van een paar minuten.”

Is het smartphonegebruik dan toch niet zo’n groot probleem? Vanden Abeele heeft niet het gevoel dat mensen massaal verslaafd zijn en dat heel veel relaties daardoor op de klippen lopen. “De smartphone is geen oorzaak van een relatie die fout loopt, maar misschien wel een symptoom”, zegt ze.

Socioloog Ben Caudron denkt ook niet dat een smartphone aan de basis ligt van een stukgelopen relatie, maar misschien wel andere relationele problemen kan oplichten. “Het is een makkelijke vlucht die ons permanent wordt aangeboden”, zegt hij.

Bewust omgaan met smartphone

Volgens Joy Anna Thielemans is haar generatie, de zogenoemde generatie Y, wel heel bewust bezig met het verminderen van smartphonegebruik. “Als wij aan tafel zitten onder vrienden, leggen wij onze smartphones op tafel. De eerste die naar zijn smartphone grijpt, moet trakteren”, zegt ze.

Volgens Vanden Abeele mogen we ook niet enkel de nadelen van een smartphone zien. “Als je een slechte dag hebt op het werk, kan je kort even ventileren via Whatsapp. Je kan bijvoorbeeld ook foto’s naar elkaar sturen van de kinderen. We mogen het dus niet eenzijdig negatief bekijken”, klinkt het.

Wie wil testen hoe smartphoneproof zijn relatie is, kan dat via de website van Radio 1.

Meest gelezen