Partijgenoot Porosjenko is nieuwe premier Oekraïne

De prowesterse Volodimir Grojsman, een partijgenoot van president Petro Porosjenko en tot nu toe parlements­voorzitter, wordt de nieuwe premier van Oekraïne. Hij volgt Arseni Jatsenjoek op, die zondag zijn ontslag had aangeboden. Jatsenjoek lag onder vuur omdat hij treuzelde met de aanpak van de corruptie in het land.

Het Oekraïense parlement heeft het ontslag van Jatsenjoek en de aanstelling van Grojsman vandaag goedgekeurd met 257 stemmen voor en 50 tegen. "Samen gaan wij Oekraïne groot maken", sprak de nieuwe premier het parlement toe.

Volodimir Grojsman is een partijgenoot van de prowesterse president Petro Porosjenko. Hij zal een heel hervormingspakket moeten uitvoeren, dat overigens wordt ondersteund door de Europese Unie. De strijd tegen de corruptie in het land is een belangrijk onderdeel van die hervormingen.

Afgelopen zondag had Arseni Jatsenjoek in een televisieboodschap aangekondigd dat hij zijn ontslag indiende. Hij gaf toe aan de druk van de president en oppositie, na een twee maanden durende regeringscrisis. In februari waren verschillende partijen uit de prowesterse regeringscoalitie gestapt.

Meest gelezen