Ronselaar van terroristen Abaaoud en Laachraoui krijgt maximumstraf

Voor het hof van beroep in Brussel zijn twee belangrijke ronselaars van Syriëstrijders veroordeeld tot 15 jaar cel. Dat is de maximumstraf. Het gaat onder anderen om Khalid Zerkani, die de terroristen Abdelhamid Abaaoud en Najim Laachraoui naar Syrië haalde. Het parket noemt hem de grootste ronselaar van Syriëstrijders in België.

De Molenbeekse haatprediker Khalid Zerkani overtuigde tussen 2012 en 2014 tientallen kandidaat-jihadisten om in Syrië te gaan strijden. Onder hen Laachraoui, de zelfmoordterrorist op Zaventem, en Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 13 november in Parijs en de terreurcel van Verviers. Abaaoud en Zerkani stonden als terreurverdachten samen met 30 andere verdachten terecht op een groot terrorismeproces vorig jaar.

Zerkani werd toen in eerste aanleg veroordeeld tot twaalf jaar cel, maar hij krijgt nu in hoger beroep een zwaardere straf van vijftien jaar cel. Hij is veroordeeld omdat hij heeft deelgenomen aan activiteiten van een terroristische groepering en ook omdat hij daarin een leidende rol opnam.

"De rechter heeft niet veel redenen gegeven waarom hij nu strenger is geweest. Zerkani heeft geen schuldinzicht, maar we mogen natuurlijk ook niet vergeten dat zijn naam na de aanslagen in Parijs en Brussel belangrijker werd", zegt VRT-journaliste Liesbeth Indeherberge. "We kunnen niet zeggen dat de aanslagen de rechters rechtstreeks hebben beïnvloed, maar zeker is dat we nu - na de aanslagen - in een heel andere context zitten dan afgelopen zomer toen Zerkani een eerste keer voor de rechtbank stond."

Ook Fatima Aberkane - een belangrijke vrouwelijke ronselaar - is veroordeeld tot vijftien jaar cel. Zij wordt gezien als de leidster van een rekruteercel voor Syriëstrijders. In eerste aanleg kreeg ze een lichtere straf. Haar zus is veroordeeld tot vier jaar met uitstel omdat ze financiële hulp heeft geboden aan jihadistrijders. Een derde vrouw kreeg vijf jaar cel omdat ze zich had aangesloten bij terreurgroep IS.

Het proces in hoger beroep werd verschillende keren uitgesteld, omdat de rechters zich niet veilig voelden. Zerkani staat overigens ook nog terecht in een tweede terrorismeproces.

Meest gelezen